Domů / B komplex vitamíny

B komplex vitamíny

Poslední úprava 16.03.2020
Sdílet článek

Zvykne se nazývat B komplex. A tvoří ho osm B vitamínů - B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Hrají důležitou roli při udržení našich těl v chodu, jak dobře naolejované stroje. Tyto důležité živiny pomáhají měnit potravu na palivo, takže můžeme zůstat plný síly a energie po celý den. Ačkoli mnoho z následujících vitamínů pracují v tandemu, má každý svůj specifický přínos. Od podpory zdravé pokožky a vlasů až po ochranu před ztrátou paměti nebo před migrénou.

B1 (Thiamin)

B1 pomáhá tělu vytvořit zdravé nové buňky. Často se nazývá antistresový vitamin, kvůli jeho schopnosti chránit imunitní systém. Pokud nabíráte uhlohydráty (buď proto, abyste se připravili na velký závod nebo proto, že pizza prostě tak dobře chutná), je tento vitamín potřebný, aby pomohl při rozkládání jednoduchých uhlohydrátů.

Získáte ho z: celých zrn, arašídů, fazolí, špenátu, kapusty, melasy a pšeničných klíčků

B2 (Riboflavin)

Tento B vitamín funguje jako antioxidant, aby pomohl v boji proti volným radikálům (částice v těle, které ničí buňky) a dokáže zabránit předčasnému stárnutí a vytvoření onemocnění srdce. Riboflavin je důležitý i pro tvorbu červených krvinek, které jsou důležité pro přenos kyslíku po celém těle. Různé studie udávají, že B2 může pomoci odvrátit migrénu. Aby se to potvrdilo, je třeba provést více výzkumů. A dávejte si pozor, zatímco sluneční záření dělá tělu dobře, ultrafialové světlo snižuje obsah riboflavinu v potravinových zdrojích. Mléko, například, je nejvhodnější uchovávat v neprůhledných obalech, aby se zabránilo rozpadu tohoto vitamínu.

Získáte ho z: mandlí, divoké rýže, mléka, jogurtu, vajec, růžičkové kapusty, špenátu a sóji

B3 (Niacin)

Jedním z primárních použití pro niacin je povzbudit HDL cholesterol ("dobrý" cholesterol). Čím vyšší má člověk hladinu HDL, tím méně bude mít v krvi špatného cholesterolu. Deficit vitaminu B3 je ve vyspělých zemích velmi vzácný, ačkoliv u některých jednotlivců snižuje hladiny B3 alkoholismus. Niacin, který se užívá lokálně nebo orálně, také ošetřuje akné.

Získáte ho z: kvasnic, červeného masa, mléka, vajec, fazolí a zelené zeleniny

B5 (Kyselina pantotenová)

Malá množství vitamínu B5 se nacházejí v téměř každé potravinové skupině, ještě i její název tomu nasvědčuje. Pantotenová pochází z řeckého slova "pantothenát", což znamená "odevšad". Navíc přispívá k rozkladu tuků a sacharidů na energii, je zodpovědná za tvorbu pohlavních a stresových hormonů, včetně testosteronu. Podle výzkumů podporuje B5 zdravou kůži schopnou redukovat znaky stárnutí pleti, jako je například zarudnutí a kožní skvrny.

Získáte ji z: avokáda, jogurtu, vajec, masa a luštěnin

B6 (Pyridoxin)

Spolu s vitaminy B 12 a 9, pomáhá regulovat hladiny aminokyseliny homocystein (spájené s chorobami srdce). Pyridoxin je hlavní hráč, pokud jde o náladu a spánek, protože pomáhá tělu produkovat serotonin, melatonin a norepinefrin, tedy stresové hormony. Některé studie tvrdí, že vitamin B6 dokáže redukovat záněty u lidí s revmatickou artritidou.

Získáte ho z: kuřecího masa, krůtího masa, tuňáka, lososa, čočky, slunečnicových semínek, sýru, hnědé rýže a mrkve

B7 (Biotin)

Kvůli jeho souvislosti se zdravými vlasy, pokožkou a nehty, je tento B vitamín známý také jako "vitamín krásy". Může také pomoci lidem s cukrovkou kontrolovat vysoké hladiny glukózy v krvi. Biotin je obzvláště důležitý během těhotenství, protože je životně důležitý pro normální vývoj dítěte.

Získáte ho z: ječmene, jater, kvasnic, vepřového masa, kuřecího masa, ryb, brambor, květáku, vaječných žloutků a ořechů

B9 (Folát)

Možná jste slyšeli jiné jméno pro B9, kyselina listová, což je syntetická forma používaná ve výživových doplňcích a obohacených potravinách, jako jsou cereálie a chléb. Podle výzkumů dokáže folát udržet deprese na uzdě a brání ztrátě paměti. Tento vitamín je obzvláště důležitý pro těhotné ženy, protože podporuje růst dítěte a brání vzniku neurologických vrozených vad.

Získáte ho z: tmavé listové zeleniny, chřestu, červené řepy, lososa, kořenové zeleniny, mléka, bulguru a fazolí

B12 (Kobalamin)

Tento B vitamín je jednoznačně týmový hráč. Kobalamin působí s vitaminem B9, spolu tvoří červené krvinky a pomáhají železu při produkci hemoglobinu, tedy proteinu transportujícího kyslík. Vzhledem k tomu, že se vitamin B12 nachází pouze v živočišných produktech, ukazují výzkumy, že na jeho deficit trpí spíše lidé, kteří nekonzumují maso. I to ale pouze v případě, že jde o striktního vegana nebo vegetariána. Jinak není obtížné získat dostatečné množství vitamínu ze stravy. Lidé s deficitem by si měli B12 doplnit prostřednictvím výživových doplňků.

Získáte ho z: ryb, měkkýšů, mléčných výrobků, vajec, hovězího a vepřového masa

Zatím bez hodnocení

Doporučené produkty

Čtěte víc

Blízke témy