Domů / / Co je kolagen? 7 způsobů jak m...

Co je kolagen? 7 způsobů jak může kolagen zlepšit vaše zdraví

Poslední úprava 21.03.2017
Sdílet článek

Můžete si ho všimnout jako přísadu ve vašem oblíbeném tělovém mléce nebo jako součást výživových doplňků. Ale co přesně je kolagen? Ještě lépe řečeno, jak ho můžete zařadit do svého života?

Kolagen je bílkovina, která se v těle vyskytuje nejhojněji, zejména kolagen typu 1. Nachází se ve svalech, kostech, kůži, žilách, trávicím systému a v šlachách. Pomáhá dodávat pokožce její pevnost a pružnost, také nahrazuje odumřelé kožní buňky. Pokud jde o klouby a šlachy, jednoduše řečeno, je kolagen "lepidlem", které pomáhá držet tělo pohromadě.

Tvorba kolagenu v těle se přirozeně začíná zpomalovat s přibývajícím věkem. Tomuto degenerativnímu procesu vděčíme za objevování se příznaků stáří, jako jsou vrásky, ovislá kůže a bolesti kloubů kvůli oslabeným a ubývajícím chrupavkám. Další faktory životního prostředí, jako je jídelníček plný cukrů, kouření a přílišné vystavování se slunci, také přispívají k vyčerpávání zásob kolagenu. Zjistilo se, že onemocnění související s kolagenem vznikají nejčastěji kvůli kombinaci buďto genetických poruch, slabému příjmu potravin bohatých na kolagen, nedostatků v příjmu živin a zažívacích potíží - to vše má vliv na tvorbu, tedy syntézu, kolagenu.

Naštěstí, konzumace jídel jako vývar z kostí, vám může poskytnout hojně tohoto životně důležitého proteinu. Pokud se ptáte, na co všechno je kolagen dobrý, čtěte dál.

1) Zlepšuje zdraví pokožky a vlasů

S přibývajícím věkem tvorba kolagenu klesá. Spatříte to na svém fyzickém vzhledu. Volnější pokožka, více vrásek a méně pružnosti. Zvýšení hladin kolagenu může pomoci při vypnutí pokožky, zvýšení její hladkosti. Kožní buňky se pak mohou normálně obnovovat a opravovat.

Dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie zkoumala vlastnosti kolagenu spojené s projevy přibývajícího věku a odborníci zjistili, že použití pouze 2,5 až 5 gramů hydrolyzátu kolagenu, který užívali ženy ve věku 35 - 55 let jednou denně po dobu osmi týdnů, výrazně zlepšilo pružnost pokožky, ztrátu transepidermální vody (tedy suchost) a drsnost kůže. To vše s malými nebo žádnými vedlejšími účinky. To dělá z kolagenu jednu z nejlepších přísad pro přirozenou péči o kůži, která je k dispozici.

Kolagen také redukuje celulitidu a strie. Když pokožka ztratí svou pružnost kvůli poklesu kolagenu, dochází i k dalšímu nežádoucímu účinku. Celulitida se stane viditelnější. Protože je vaše kůže nyní tenčí, stává se celulitida výraznější. Již více neschováte, co se děje pod povrchem. Můžete zlepšit pružnost pokožky pomocí kolagenu, který zmírní pronesení v kůži.

2) Snižuje bolesti i degeneraci kloubů

Měli jste někdy pocit, že máte "dřevěné nohy", tedy nohy ztuhlé a navíc vás každý pohyb bolel? Pokud ano, je pravděpodobné, že přicházíte o kolagen. Protože když ztrácíme kolagen, dávají se naše šlachy a vazy do pohybu těžší, což vede k ztuhlosti, otokům kloubů a dalším problémům.

Se svou gelovitou, hladkou strukturou, která pokrývá a drží naše kosti pohromadě, nám kolagen umožňuje hýbat a pohybovat se bez bolesti. Představte si užívání kolagenu jako namazání vrzajících pantů na dveřích. Pomůže vašim kloubům snadněji se pohybovat, zmírňuje bolest související se stárnutím a dokonce snižuje riziko poškození kloubů. Není pak divu, že nedávná studie zjistila, že je kolagen účinnou léčbou na ošetřování osteoartritidy a jiných bolestí a problémů kloubů.

Vědci v jedné studii zjistili, že suplementace kolagenu typu 2 pomohla pacientům trpícím na revmatoidní artritidu. Ulevilo se jim od bolesti kvůli zmírnění otoku kloubů. Další studie zjistila, že se u lidí s osteoartritidou po léčbě kolagenem 2. typu výrazně zlepšila schopnost vykonávat každodenní činnosti, jako je chůze do schodů či ze schodů, spánek a došlo k celkovému zlepšení jejich kvality života.

3) Pomáhá hojit děravé střevo

Pokud trpíte syndromem děravého střeva, což je stav, kdy pro člověka škodlivé toxiny dokážou projít zažívacím traktem, může být kolagen velmi nápomocný. Pomáhá štěpit proteiny a zklidňuje sliznici střeva, hojí poškozenou buněčnou stěnu a napouští ji léčivými aminokyselinami.

Největší přínos většího množství kolagenu pro trávení je to, že pomáhá budovat pojivovou tkáň a tedy "utěsňuje a hojí" ochrannou vrstvu gastrointestinálního traktu. Dnes víme, že mnoho nemocí lze zpětně vystopovat k zánětu nebo podráždění vyplývajícímu z nezdravého střeva. Slabé zdraví střev, včetně změn v mikrobech a propustnosti střevní výstelky, umožňuje částicím pronikat do krevního řečiště, kde mohou spustit zánětlivou kaskádu a může vzniknout syndrom děravého střeva.

Podle studií se při zánětlivém onemocnění střev snižuje sérová koncentrace kolagenu. Protože aminokyseliny v kolagenu budují tkáň, která vystýlá tlusté střevo a gastrointestinální trakt, pomůže doplňování kolagenu prostřednictvím výživových doplňků při léčbě gastrointestinálních problémů a onemocnění. A to i včetně syndromu děravého střeva, syndromu dráždivého tračníku, refluxu žaludečních šťáv, Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy. Kromě pomoci při léčbě děravého střeva, pomáhá kolagen i se vstřebáváním vody ve střevech a pomáhá volnějšímu pohybu při přesouvání obsahu střev ven z těla.

4) Posiluje metabolismus, svalovou hmotu a výdej energie

Posílení kolagenu může pomoci zlepšit váš metabolismus přidáním svaloviny tělu a pomocí při přeměně esenciálních živin. Jedna z nejdůležitějších úkolů glycinu je pomáhat tvořit svalovou tkáň přeměnou glukózy na energii, která živí svalové buňky. Nezapomínejte, že zachování svalové hmoty je velmi důležité s přibývajícím věkem, protože vám umožňuje udržet si správné držení těla, zdravé kosti a spaluje více kalorií. Při konzumaci kolagenu můžete přidat i vitamin C, takto zajistíte, že se kolagen změní na použitelný protein. Pak se mohou začít obnovovat jeho zdroje, vaše energie a vitalita.

To není vše, co může glycin udělat pro váš metabolismus. Podle výzkumu hraje glycin důležitou roli ve správném fungování jako trávicího, tak i centrálního nervového systému. Ty hrají významnou roli při udržování zdravého, mladistvého těla. Zdá se, že glycin zpomaluje účinek stárnutí zlepšením schopnosti těla využívat antioxidanty a používá se i v procesu budování zdravých buněk z DNA a RNA.

Kromě toho bylo také zjištěno, že arginin zlepšuje schopnost těla tvořit proteiny z jiných aminokyselin, což je důležité pro opravu svalové tkáně, pro hojení ran, šetření plýtvání tkání, podporu metabolismu a pro pomoc při správném růstu a vývoji. Glutamin pomáhá i udržovat dostatečnou energii usnadněním syntézy mnoha látek. Tato aminokyselina poskytuje "palivo" pro naše buňky, včetně uhlíku a dusíku.

5) Posiluje nehty, vlasy a zuby

Měli jste už lámavé a štěpící se nehty? Problémem může být i nedostatek kolagenu. Kolagenový protein je stavební blok vašich nehtů, vlasů a zubů. Přidat kolagen do stravovacího režimu může pomoci posílit nehty a dost možná i zvrátit příznaky vypadávání vlasů.

Jedna studie zjistila, že existuje důležitý vztah mezi extracelulární matrix a regenerací vlasového folikulu. Proto by mohl být kolagen potenciálním terapeutickým řešením při vypadávání vlasů a jiných onemocněních souvisejících s kůží.

6) Zlepšuje zdraví jater

Pokud si chcete očistit tělo od škodlivých látek, zlepšit cirkulaci krve a zachovat si mladé srdce, je kolagen velmi nápomocný. Je to proto, že glycin pomáhá minimalizovat poškození, které se týká jater kvůli vstřebávání cizích látek, toxinů nebo alkoholu, které by přes ně ani neměli procházet.

Jeden z nejjednodušších způsobů jak pročistit játra je vývar z kostí. Někteří odborníci doporučují třídenní detox z vývaru z kostí, který rychle upraví děravé střevo. Pomůže tělu zbavit se chemických látek a "resetovat" střeva, čímž se zlepší celková imunita. Podle studií lze glycin používat ke zmírnění poškození jater alkoholem a jinými formami akutního nebo chronického poškození jater.

7) Chrání kardiovaskulární zdraví

Aminokyselina prolin pomáhá cévním stěnám uvolňovat nahromaděný tuk do krevního řečiště, čímž zmenší množství tuku v tepnách a minimalizuje akumulaci tuku. Prolin je potřebný na opravu tkáně v rámci kloubů a žil, plus pomáhá kontrolovat krevní tlak. Jako součást kolagenu nacházejícího se v kloubech, tlumí naše těla od vibrací nebo nárazů a pomáhá zachovat chrupavky i s přibývajícím věkem. Spojuje se také s prevencí arteriosklerózy (kornatění tepen), protože pomáhá tepnám zůstat bez nánosů nebezpečného plaku.

Arginin navíc pomáhá s tvorbou oxidu dusnatého, což umožňuje lepší vasodilataci - což znamená rozšíření tepen a uvolnění svalových buněk a krevních cév. Tím je umožněna lepší cirkulace.

Co je kolagen? Typy a zdroje kolagenu

Málo známý je fakt, že v lidském těle existuje alespoň 16 různých typů kolagenu. Patří sem kolagen typu 1, 2, 3, 5 a 10. Nicméně většina kolagenu, což je přibližně 80 až 90 procent, tvoří typ 1, 2 a 3. Kolagen prvního typu tvoří téměř 90% zásob těla. Existují také různé typy kolagenu nalezené v některých potravinách, nebo v kolagenových produktech a výživových doplňcích.

Zde je přehled různých typů kolagenu, zdrojů kolagenu a jejich primárních přínosů:

Kolagen typu 1

Jde o zdaleka nejhojnější typ kolagenu, který je současně považován i za nejsilnější, jaký se nachází v lidském těle. Je vytvořen z eozinofilních vláken, které formují části těla včetně šlach, vazů, orgánů a kůže (dermis). Kolagen typu 1 také pomáhá formovat kosti a nachází se i v gastrointestinálním traktu. Je velmi důležitý při hojení ran, dodává kůži její pružnost a elasticitu, drží pohromadě tkáň, aby se netrhala.

Kolagen typu 2

Kolagen typu 2 primárně pomáhá budovat chrupavky, které se nacházejí v pojivových tkáních. Zdraví našich kloubů spočívá na chrupavkách vytvořených z kolagenu typu 2. To je důvod, proč je prospěšný při prevenci bolesti kloubů související s věkem či při různých příznacích artritidy.

Kolagen typu 3

Kolagen typu 3 je tvořen retikulárními vlákny a hlavní složkou extracelulární matrix, která tvoří naše orgány a kůži. Vyskytuje se obvykle spolu s typem 1 a pomáhá dodat kůži její pružnost a pevnost. Také tvoří žíly a cévy a tkáň v srdci. Z těchto důvodů se nedostatek kolagenu typu 3 spojuje s vyšším rizikem prasknutí cév a dokonce předčasnou smrtí (podle výsledků z některých výzkumů na zvířatech).

Kolagen typu 4

Kolagen typu 4 má důležitou roli ve vytváření bazální membrány nacházející se v endotelových buňkách, které tvoří tkáně obklopující orgány, svaly a tuk. Bazální membrána je potřebná pro různé funkce nervů a cév. Lemuje většinu trávicího ústrojí a povrchu respiračních orgánů. Bazální membránu lze nalézt v prostoru mezi horní vrstvou kůže (tkáně) a nejhlubší vrstvou. Jsou to tenké vrstvy gelovité tekutiny, která poskytuje jakýsi polštář či vycpávku pro tkáně nad nimi.

Kolagen typu 5

Tento typ kolagenu je nutný pro tvorbu povrchu buněk, i na prameny vlasů a tkáně nacházející se v ženské placentě (orgán vyvíjející se v děloze během těhotenství, poskytuje kyslík a živiny pro rostoucí dítě a zároveň odstraňuje odpad).

Kolagen typu 10

Typ 10 pomáhá s tvorbou nových kostí a chrupavek kloubů. Je zapojen do procesu endochondrální tvorby kostí, což je tvorba kostní tkáně u savců. Je prospěšný při hojení zlomenin kostí a opravě synoviálních kloubů.

Zdroje kolagenu

Pokud jde o zdroje kolagenu, které můžeme získat ze stravy, hlavním jsou potraviny s vysokým obsahem proteinů, kam patří hovězí, kuřecí maso, ryby a vaječné skořápky. Řekneme si něco blíže o tom, jak se tyto zdroje liší a v čem jsou pro lidi prospěšné.

Bovinní kolagen

Bovinní, tedy hovězí nebo prasečí kolagen pochází z krav, hlavně z jejich kůže, kostí a svalů. Je z většiny tvořen kolagenem typu 1 a 3, což je velmi dobré, pokud vezmeme v úvahu, že se jedná o nejčastěji se tvořící a vyskytující typy v lidském těle. Je to bohatá zásoba glycinu a prolinu a proto je užitečný při tvorbě kreatinu, budování svalů a také pomáhá tělu tvořit svůj vlastní kolagen.

Kuřecí kolagen

V kuřecím kolagenu se nejhojněji nachází kolagen typu 2, který je nejlepší pro budování chrupavek. Proto je přínosný pro zdravé klouby. Navíc tento zdroj poskytuje i chondroitin sulfát a glukosamin sulfát, přičemž oba z nich působí proti stárnutí. Většina výživových doplňků obsahujících kolagen obvykle používá kuřecí kolagen a poskytuje právě kolagen typu 2.

Rybí kolagen

Kolagen derivovaný z ryb je snadno vstřebatelný, poskytuje převážně kolagen typu 1, který obsahuje aminokyseliny glycin, prolin a hydroxyprolin. Protože kolagen typu 1 lze nalézt po celém těle, je vyšší konzumace rybího kolagenu spojována s přínosy pro klouby, kůži, životně důležité orgány, žíly a cévy, trávení a kosti. Hydroxyprolin je důležitou složkou kolagenové trojité šroubovice, jeho nižší hladiny jsou spojovány s degradací kloubů a tedy příznaky a symptomy stárnutí. Hydroxyprolin je potřebný pro stabilitu kolagenu a je vytvořen modifikací normálních prolinových aminokyselin poté, co je vybudován kolagenový řetězec. Na tuto reakci je také potřebný vitamín C (dodává kyslík), což je důvodem k tomu, proč může i nedostatek vitaminu C způsobit abnormality v hladinách kolagenu.

Kolagen z vaječných skořápek

Vaječný kolagen, který se nachází ve skořápce a bílcích vajec, obsahuje převážně kolagen typu 1. Má také typ 3, 4 a 10, ale zdaleka navíc typ 1, tak jak v lidském těle (asi 100 krát více typu 1 než typu 4). Poskytuje glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, kyselinu hyaluronovou a různé aminokyseliny, které jsou prospěšné pro tvorbu pojivové tkáně, hojení ran, budování svalové hmoty a zmírnění bolesti a ztuhlosti.

Nutriční fakta o kolagenu

Jak moc jsou ve skutečnosti pro vás zdravé kolagen a další související proteiny jako například želatina? Velmi!

Kolagen se označuje často jako "komplexní protein", což není vůbec překvapující, pokud vezmeme v úvahu, že obsahuje neuvěřitelných 19 různých aminokyselin. Jde o směs neesenciálních (nazývaných také podmíněných) a esenciálních typů. Kolagen je mimořádně skvělý způsob jak získat více podmíněných aminokyselin než je arginin, glutamin, glycin a prolin.

Kolagen se skládá ze tří řetězců propletených spolu v pevné trojité spirále. Každý řetězec je dlouhý více než 1400 aminokyselin! Prolin a glycin jsou primárně typy aminokyselin nacházejících se v kolagenovém řetězci. Obojí, jak prolin tak i glycin, jsou dvě důležité aminokyseliny, které se však v mase příliš hojně nenacházejí. Ale západní způsob stravování získává bílkoviny právě z těchto zdrojů. To znamená, že lidem tyto aminokyseliny chybí, protože obvykle odmítají jíst některé z jejich nejlepších přírodních zdrojů, jako jsou vnitřnosti.

Z důvodů, které jsou uvedeny níže, jsou "neesenciální" aminokyseliny vlastně strašně důležité. Takže se nenechte zmást jejich pojmenováním. Za normálních okolností je tvoří lidské tělo. Pokud jste však nemocný, pod velkým fyzickým nebo psychickým stresem, nebo nezdravý jiným způsobem, nemusí být vaše tělo schopné dostatek těchto aminokyselin vytvářet. V tomto případě potřebuje tělo pomoc z vnějších zdrojů, především ze stravy nebo výživových doplňků.

Kolagen obsahuje nejvyšší procentuální zastoupení následujících aminokyselin:

Prolin: prolin tvoří téměř 15 procent kolagenu. Prolin a glycin hrají hlavní roli při zajišťování hladkého fungování těla. Prolin pomáhá chránit integritu žil a cév, zlepšuje zdraví kloubů a má různé přínosy pro kardiovaskulární systém.

Glycin: přibližně jedna třetina proteinu nacházejícího se v kolagenu je glycin. Ačkoli co do velikosti jde o nejmenší aminokyselinu, má glycin obrovský účinek. Pomáhá budovat zdravé DNA vlákna, aby mohly buňky správně fungovat. Je také jednou ze tří aminokyselin, která tvoří kreatin. Ten podporuje zdravý růst svalové hmoty a dodává energii během cvičení či tréninků.

Glutamin: je považován za jednu z nejdůležitějších a najhojnejších aminokyselin v těle. Glutamin se tvoří jednak v našich svalech a také ho získáváme z potravinových zdrojů. Výzkum ukazuje, že je glutamin přínosný při prevenci úzkosti, napětí, spánkových poruch, nespavosti, nedostatku koncentrace, nesprávného trávení, oslabeného imunitního systému a nedostatku energie. Podle výsledků jedné studie má pozitivní účinek na produkci růstového hormonu, který dokáže zlepšit aspekty duševního zdraví. Například pomáhá s uvolňováním GABA, která zesiluje pocity vnitřního klidu a pohody. Dusík, který ve velkých množstvích vytváří právě glutamin, pomáhá také s hojením ran a zabraňuje ochabování svalů a bolesti kloubů.

Arginin: arginin (nazývaný také L-arginin) se v těle štěpí na oxid dusnatý, což je důležitá látka pro zdraví artérií a srdce. Arginin také prokazatelně zlepšuje krevní oběh, přispívá k posílení imunitního systému a má pozitivní vliv na mužské libido.

A co želatina?

Jste zvědavý, jestli je rozdíl mezi kolagenem a želatinou? Jak se liší od jiných proteinů, které se nacházejí v našich tělech? Skutečně nutně potřebujeme kolagenovou suplementaci, abychom si byli jisti, že ho máme dostatečné množství?

Možná jste již slyšeli mluvit o kolagenu a želatiny jako o jedné a téže věci. Je to proto, že je želatina odvozena od kolagenu. Když se kolagen rozštěpí, stává se z něj želatina. Názorný příklad toho, jak to funguje je následující: tento proces lze vidět při kostním vývaru. Kosti jsou plné kolagenu a pokud byste je ve vývaru dusili jeden či dva dny, rozloží se kolagen pomalu na želatinu.

Želatina byla vlastně jednou z prvních potravin používaných v starověké Číně k léčbě. Želatina je vynikající pro lidi s potravinovými alergiemi nebo citlivostí na určité potraviny. Také pomáhá tělu zvládnout strávit těžko stravitelné pokrmy, a to dlouhodobě, protože upravuje a hojí gastrointestinální trakt.

Jako bohatý zdroj želatiny dokáží zdroje kolagenu jako bujón z kostí usnadnit hojení slizniční výstelky, což znamená zlepšení vstřebávání živin i menší riziko "děravého střeva", kdy unikají částice ze střeva do míst, kde by neměly být. Jinými slovy, želatina je plná stejných dobrých věcí jako kolagen, akorát v jiné formě.

Dostaňte do svého života kolagen

Nejvhodnější způsoby jak konzumovat více kolagenu:

  • Konzumace nebo pití opravdového nefalšovaného vývaru z kostí.
  • Při vaření používat vývar. Kostní vývar můžete konzumovat samotný, nebo přidávat do nejrůznějších receptů, sladkých či slaných.
  • Užívání výživových doplňků s kolagenem.
  • Konzumace vyvážené stravy, která pomáhá zvýšit vstřebávání kolagenu, který do těla dostanete.

Naši dávní předkové jaksi automaticky jedli dostatek kolagenu, protože bylo běžné konzumovat zvířata vlastně celé. Jinak řečeno, jedli různé části jako kůži, šlachy a vazy, kterým se dnes vyhýbáme nebo je jednoduše vyhazujeme.

Naštěstí je relativně snadné "vrátit se ke svým základem". Snadný způsob jak zvýšit konzumaci kolagenu je domácí vývar z kostí. Je to zdravý, chutný a finančně nenáročný způsob jak použít i ty části zvířete, které se nedají jíst přímo. Pokud tyto části dusíte několik hodin, dokonce dní, uvolní se z nich kolagen do vývaru, který je skutečně snadno vstřebatelný.

Kolagenové výživové doplňky, jako například kolagenový proteinový prášek, jsou dalším jednoduchým způsobem jak zvýšit příjem kolagenu. Dbejte na to, abyste získali kolagenový prášek ze zvířat z pastvin krmených trávou, to znamená bez antibiotik nebo jiných chemických látek. Kolagenové výživové doplňky lze vmíchat do smoothie, do polévek, dokonce i do pečiva. Takto si dopřejete zdravou dávku kolagenu bez přidání jakékoli další či bez změny chuti svého oblíbeného jídla.

Závěrečné shrnutí o kolagenu

Je důležité uvědomit si, že existuje mnoho faktorů, které podporují tvorbu a použití kolagenu v těle. Je to například vitamín C, mangan, měď, prolin a potraviny s vysokým obsahem anthokyanidinů (například borůvky, třešně a ostružiny). Aby se kolagen v těle aktivoval, měli byste své kolagenové doplňky vždy užívat i se zdrojem aminokyselin a vitamínu C. Případně si pořiďte takový doplněk, který tyto aktivující složky již obsahuje. Zajistíte si tak vstřebatelnost a užitečnost samotného kolagenu.

Navíc, zatímco mnohé krémy a prášky tvrdí, že dokáží oživit pleť přidáním kolagenu, molekuly v těchto lokálních topických přípravcích jsou obvykle příliš dlouhé pro vaši pokožku, aby je dokázala skutečně absorbovat. Jinými slovy, můžete si ušetřit peníze, pokud jde a aplikování kolagenu přímo na kůži.

A nakonec, mějte na paměti, že některé potraviny, zejména s množstvím aminokyselin, podporují růst kolagenu více než jiné. Živočišné produkty jako vejce, drůbež, ryby a mléko mohou přispět k tvorbě kolagenu. Ani vegetariáni se však nemusí obávat. Můžete použít kolagen i v receptech a jídlech pro vás či vaši rodinu. Například domácí želé nebo přírodní ovocné dřeně a chuťovky.

Zatím bez hodnocení

Doporučené produkty

Čtěte víc