Domů / / Překvapující "nová"...

Překvapující "nová" superpotravina, kterou jste používali už dávno

Poslední úprava 10.01.2023
Sdílet článek

Každou chvíli se objeví informace o nové zázračné ingredienci. Přitom se snadno zapomíná na starou dobrou osvědčenou potravinu, kterou používáme dlouhá léta. A lze ji stejně nazvat superpotravinou.

Člověk se snadno nechá splést a zmást potravinovými trendy ve smyslu, že superpotraviny sloužící k zlepšení zdraví jsou vždy ve formě lžičky tohoto nebo špetky tamtoho ... Takto lidé kupují mystické sušené plody a různé prášky, to vše ve jménu zdraví. Netvrdíme, že i tyto superpotraviny nemají něco do sebe, ale proč se nevrátit k předkům a osvědčeným domácím surovinám? Proč utrácet čas na shánění těžko získatelných přísad, když stačí zajít do nejbližšího obchodu?

Ovesné vločky jsme jedli od mala. A jedli je lidé po dlouhá staletí po celém světě. Pokud chcete na srovnání něco exotičtější, ale v současnosti běžné, je zde avokádo. Obojí mají mnoho plusů, ale přece jen ... která z těchto dvou potravin je "lepší"?

Plusy ovesných vloček

Jsou levné, snadno dostupné a vhodné pro každého

Ovesné vločky najdete snad v každých potravinách. Jedno balení stojí pár desítek centů a vydrží přitom několik týdnů. Pokud jsou ovesné vločky čisté, jsou navíc také bezlepkové, proto je to velmi dobrá volba pro celiatiky a lidi na bezlepkové dietě.

Ovesné vločky mají dlouhou dobu spotřeby

Klasické vločky lze skladovat dlouhé měsíce, přímo roky. Takže si je můžete nakoupit klidně do zásoby. Pokud jsou správně skladovány, vydrží i 24 měsíců.

Nejsou vhodné pouze na snídani

Pokud vás napadá pouze jeden způsob, jak si na snídani připravit zdravé ovesné vločky - namočené v mléce a posypané ovocem - přicházíte o hodně. Lze je přidat do koláčů, palačinek, smoothie. Dokonce je můžete použít jako krustu na pečené kuře.

A to zatím mluvíme jen o jídle. Ovesné vločky lze použít mnoha různými způsoby, pokud jde o krásu, zejména pokud jde o hydrataci pleti.

Mínusy ovesných vloček

Někdy se objevují i v nezdravých jídlech

Samotné ovesné vločky spíše přebírají chuť jiných přísad, nemají vlastní výraznou chuť. Někdy se přidávají do zpracovaných, slazených jídel. No takto vaší linii neprospějí. Kupované cereálie a cereální tyčinky jsou často největšími viníky. Ale je tu snadná pomoc, můžete si je připravit doma.

Různé druhy ovesných vloček vás mohou mást

Oves ve formě vloček, drcený, v podobě mouky, či instantních vloček. Může být skutečně matoucí, po kterém sáhnout. Obecně, pokud jde o jídlo, měli byste vyhledávat nejčistší verzi - a to je drcený oves.

Pokud jde o kosmetické výrobky, jsou hydratační vlastnosti ovesných vloček přínosem pro každého, dokonce i pro lidi s citlivou pletí.

Nejsou "in" ani "sexy"

Avokádo je něco jako symbol generace mileniálů. Zato pokorný oves zůstává vzadu, neovovaný a trochu podceňován. Přesto se v těchto zrnkách skrývá skutečná síla.

Plusy avokáda

Jsou pro vás dobré

Přestože avokádo obsahuje ve srovnání s jiným ovocem mnoho tuku, tvoří většinu mononenasycený tuk - což je ten dobrý druh, který naše těla potřebují. Avokádo vás dokáže zasytit na delší dobu.

Avokádo je všestranně využitelné

Avokádo lze použít v sladkých i pikantních pokrmech. Můžete si ho natřít na chleba, lze jej nahradit v koláčích, místo másla. Je dobré do dipů, lze jej dát do mražených jogurtů, dodává krémovitou konzistenci.

Avokádo je přínosem i pro krásu

Avokádo se využívá v kosmetice už dlouhá léta. Avokádový olej se přidává do kondicionérů na suché vlasy. Avokádový olej prý dokáže podpořit tvorbu kolagenu. Také je přínosem při hojení ran, údajně má i protizánětlivé vlastnosti.

Mínusy avokáda

Buď avokádo použijte nebo jej vyhoďte

Avokádo velmi dlouho nevydrží a najít dobře vyzrálé je také častokrát problém. Přestože je v obchodech na štítku psané, že je avokádo "zralé", není to tak. Navíc hned po rozkrojení začínají hnědnout. Proto je třeba zkonzumovat je hned.

Avokádo je drahé

Avokádo jednoznačně nepatří mezi nejlevnější druhy ovoce.

Avokádo může být nebezpečné

Už jste slyšeli o "avokádové ruce"? Je to tak. Někteří lidé se nepěkně pořezali, když avokádo loupaly či krájely.

Kdo je vítězem - ovesné vločky nebo avokádo?

Obě z těchto potravin jsou přínosem, když hovoříme o těle, mysli či duši. Ovesné vločky však jasně vedou, pokud se bavíme o jejich dostupnosti na pultech, cenové dostupnosti a použitelnosti. Proto vyhrávají jako superpotravina, která může změnit vaši pleť a přinést revoluci ve stravování.

Avokádo se stalo obětí své vlastní popularity. Někdy ho koupíte jen těžko, navíc častokrát nedozrálé. A co je nejdůležitější, mnohým lidem jeho neobvyklá sladko-mastná chuť vůbec nesedí.

Zatím bez hodnocení

Čtěte víc

Blízke témy