Domů / / / Co je spirulina?

Co je spirulina?

Poslední úprava 11.12.2017
Sdílet článek

Spirulina je modro-zelená řasa. Je to jednoduchá, jednobuněčná forma řasy, které se daří v teplé, alkalické sladké vodě. Pojmenování "spirulina" je odvozeno z latinského slova "helix" nebo "spiral" a označuje fyzický tvar organismu, který je zatočený a vytváří mikroskopické vlákna.

Spirulina se považuje za "potravinu budoucnosti" kvůli její úžasné schopnosti syntetizovat vysokokvalitní koncentrovanou potravinu mnohem efektivnějším způsobem, než jakákoliv jiná řasa. A zejména, spirulina sestává ze 65 až 71% z proteinů, se všemi dokonale vyváženými esenciálními aminokyselinami. Pro srovnání, hovězí maso obsahuje pouze 22 procent proteinů. Spirulina má fotosyntetickou konverzní hodnotu od 8 do 10 procent, v porovnání s pouze třemi procenty u sóji. Navíc, spirulina je jedním z mála rostlinných zdrojů vitaminu B12, který se obvykle nachází pouze v živočišných tkáních. Čajová lžička spiruliny poskytuje dva a půl násobek doporučené denní dávky vitamínu B12 a obsahuje více než dvojnásobek tohoto vitaminu ve srovnání s porcí jater. Spirulina také obsahuje vysokou koncentraci mnoha dalších živin - aminokyseliny, chelátové minerály, pigmentace, ramnóza (komplexní přírodní rostlinné cukry), stopové prvky, enzymy, které jsou navíc ve snadno vstřebatelné podobě.

Přestože jde o jednobuněčný organismus, je spirulina relativně velká, na délku dosahuje velikost 0,5 milimetru. Je to asi stonásobní velikost většiny jiných řas, takže některé buňky spiruliny jsou okem viditelné. Kromě toho, plodná reprodukční schopnost buněk a jejich sklon pobývat v koloniích, dělá ze spiruliny obrovskou rostlinnou masu, která se jednoduše sbírá.

Řasy jsou různé v závislosti na převažujícím zabarvení a dělí se na modro-zelené, zelené, červené a hnědé. Spirulina patří k modrozeleným řasám díky přítomnosti pigmentů chlorofylu (zelená barva) a fykocyanínu (modrá barva) v její buněčné struktuře. Přestože je spirulina vzdálená příbuzná řasy čepelatka (chaluha, kelp), není to mořská rostlina. Nicméně, sladkovodní rybníky a jezera, které spirulina oblibuje, jsou mnohem zásaditější, v rozmezí od 8 do 11 pH, než běžné jezera a nedokážou v nich přežít žádné jiné formy mikroorganismů. Navíc, spirulině se daří ve velmi teplých vodách od 32 do 45 stupňů Celsia a přežila dokonce i při teplotě 60 ° C.

Určité druhy, které se přizpůsobily pouštním podmínkám, dokonce přežijí i tehdy, když se jejich přirozené prostředí, tedy rybník, odpaří v intenzivním slunci. Řasy uschnou a dostanou se do nečinného stavu přichycené na skalách zahřívajících se až na teplotu 70 ° C. V tomto dřímajícím stavu změní tato přirozeně modrozelená řasa své zbarvení na ledově bílou a rozvine se u ní sladká chuť, protože až 71% proteinových struktur se teplem změní na polysacharidové cukry.

Někteří odborníci spekulují, že "mana" chutnající jako medové oplatky, kterou vzpomínají Izraelité, a která se jim během jejich pouti zázračně zjevovala na skalách po tom, co nastalo ohromné ​​sucho, je vlastně forma seschlé spiruliny ve vegetativním stavu.

Schopnost spiruliny růst v horkém a alkalickém prostředí zajišťuje její hygienický status, protože žádný jiný organismus v takových podmínkách nepřežije a tudíž nemůže znečistit vody, ve kterých se spirulina nachází. Na rozdíl od stereotypní asociace spojující mikroorganismy se "zárodky" a "nečistotami", je spirulina ve skutečnosti nejčistší a přirozeně nejsterilnější potravinou nalezenou v přírodě.

Její schopnost přizpůsobit se horku také zajišťuje, že si spirulina uchová své nutriční hodnoty, i když bude během zpracování a uskladnění vystavena vysokým teplotám. Mnoho rostlinných potravin se při vysokých teplotách rapidně znehodnocuje. Spirulina je zvláštní i mezi řasami, protože je to "rostlina s jádrem", což znamená, že se nachází na vývojovém rozhraní mezi rostlinami a živočichy. Je považována za cosi nad rostlinami, protože nemá pevnou buněčnou stěnu charakteristickou pro rostlinné buňky a nemá ani správně vytvořené jádro. Přesto je metabolický systém spiruliny založený na fotosyntéze, procesu tvorby energie využívající sluneční světlo a chlorofyl, což je typický znak rostlinných forem života.

V podstatě spirulina překlenuje tu mezeru v evolučním vývoji, v níž se rostlinná a živočišná říše od sebe oddělily. A tak spirulina ztělesňuje nejjednodušší formu života. Na rozdíl od ní, u řas jako například chlorela, se vyvinuly pevné nepropustné stěny charakteristické pro rostliny.

Zatím bez hodnocení

Čtěte víc

Blízke témy