Domů / / / Jak zdravé stravování nevypadá...

Jak zdravé stravování nevypadá? 21 "zdravých" potravin, které byste nikdy neměli jíst

Poslední úprava 15.12.2022
Sdílet článek

Mnozí lidé si myslí, že se stravují zdravě a pestře. Pokud se však hlouběji zahledí a rozeberou svůj jídelníček, objeví se dost nezdravých potravin, které by mezi zdravé stravování neměli proniknout ani omylem. Ale nelze se divit. Když se porozhlédnete po štítcích a spatříte všechny ty reklamy, hesla jako "bez cukru" nebo "čistě přírodní", či dokonce "organické", člověk zůstane zmatený a mnohokrát neví, co je pravda a co je při výběru potravin důležité.

Aby byly pro vás věci o něco jednodušší, nabízíme seznam potravin, které byste neměli nikdy jíst. Mnohé z nich vůbec nejsou zdravé a pokud se snažíte o zdravé stravování, měli byste se jim vyhýbat. Jde totiž o tajné cukerné bomby, potraviny, které způsobují v těle záněty, dokáží dostat hormony do nezdravého stavu. Případně jsou napuštěny skutečně nebezpečnými a nevhodnými látkami.

1) Ovocné džusy

Ovocné džusy jsou stejně nebezpečné jako sycené slazené nápoje. Nebo k nim mají velmi blízko, pokud je pijete až příliš mnoho. Podívejte se na to takto. Pokud si dáte 2 či 3 deci pomerančového džusu, vypijete šťávu ze čtyř středně velkých pomerančů za pár sekund (pokud tedy vůbec džus obsahuje pomeranče). Pokud si vezmete jak dlouho by vám trvalo, než 4 pomeranče sníte, je hned jasné, že sníst 4 skutečné pomeranče v původní formě je skutečně lepší volba. Z větší části je obrovské plus právě obsažená vláknina v celém plodu.

Ovocné džusy jsou nebezpečné hlavně kvůli fruktóze. Koncentrace fruktózy v průměrném džusu je 45,5 gramu na litr. V případě sycených slazených nápojů je to 50 gramů. A lidská těla nejsou stavěné na to, aby dokázali zvládnout takový nápor fruktózy. Glukóza slouží tělu jako palivo, fruktóza se zpracovává téměř výhradně v játrech, kde se následně mění na tuk.

2) Sojové proteiny

Na rozdíl od populárních tvrzení o prospěšnosti proteinů ze sóji, ve skutečnosti zdravé nejsou. Tedy pokud jde o nefermentovanou sóju. Fermentovaná sója je v pořádku. Ale jíst edam, sójové mléko a sójové proteiny je už o něčem úplně jiném.

Většina sóji je geneticky modifikovaná, aby odolala glyfosátům, což je aktivní přísada v herbicidech. Glyfosát se přitom spojuje se zdravotními problémy, a to včetně odumírání buněk. (Bohn, 2014)

Obecně je akceptován názor, že dlouhodobé užívání sójových doplňků je nebezpečné, protože se spojuje s následujícím:

  • alergická rýma (senná rýma)
  • astma
  • rakovina prsu
  • cystická fibróza
  • rakovina endometria
  • hypotyreóza (snížená činnost štítné žlázy)
  • onemocnění ledvin
  • rakovina močového měchýře

Každá ze zmíněných náležitostí je závažným důvodem, proč patří sója mezi zdravé potraviny, které byste jíst neměli a je nejlepší ze zdravého stravování ji vyřadit.

Lepší alternativa

Pokud máte rádi sojovou omáčku, vyzkoušejte raději kokosovou. Pokud přece jen občas použijete sóju, vybírejte si fermentovanou. Sem patří natto, tempeh a pravá miso polévka.

3) Cukrový alkohol

Cukrový alkohol se běžně nachází ve žvýkačkách bez cukru a pečivu bez cukru, také v náhradách cukru. Nejpopulárnější formou je xylitol. Mezi další patří erytritol, isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol. Častokrát jsou prodávány jako přírodní sladidla. Procházejí však intenzivním výrobním procesem a jsou často derivované z geneticky modifikovaných přísad jako například kukuřice. Některé z nich se spojují i s alergickými reakcemi, bolestí hlavy, vyrážkami, nadýmáním.

Lepší alternativa

Zkuste na slazení používat zelenou stévii nebo med (samozřejmě s mírou).

4) "Atlantský" losos a jiné ryby chované na farmách, například tilapie

Další zdravé potraviny, které byste neměli jíst jsou ryby chované hromadně na farmách. Proč losos z farem není více řazen mezi potraviny vhodné pro zdravé stravování? Zde je pár důvodů:

  • Podle výsledků studie (z roku 2016) jsou hladiny omega-3 u lososů z rybích farem výrazně nízké. Dokonce jsou o polovinu nižší než před pěti lety. Jednou částí příčiny pro takový pokles živin je nízký obsah mletých ančoviček v umělé potravě, kterou jsou lososi krmeni.
  • Podle jiných výzkumů, hladiny dioxinu jsou u lososů z chovů až 11 krát vyšší než u lososů z volné přírody. Toto ekologické znečištění se následně spojuje s rakovinou, poškozením orgánů a nesprávným fungováním imunitního systému. (Hites, 2004)
  • V roce 2011 zase podle testů přibraly myši chované lososem z farem, zvýšilo se u nich riziko metabolického syndromu a objevily příznaky cukrovky druhého typu. Tyto problémy souvisejí s perzistentními organickými znečišťujícími látkami. Jejich hodnoty jsou u lososů chovaných na farmách vysoké. (Ibrahim, 2011)
  • Hrozbou a ke zvážení je i fakt, že tisíce chovaných ryb uniknou do "divočiny". Častokrát jsou však nosiči "super vší", které nedokážou zabít už ani nejtvrdší chemické látky. Některé z ryb jsou nosiči dalších onemocnění, které ohrožují blízko žijící populace volně žijících ryb. Na léčbu lososů z farem se navíc používají zakázané pesticidy, což je další závažný problém.
  • Na dochování 0,5 kg lososa chovaného na farmách je potřeba 1 až 2 kg jiných ryb. Nadměrný lov divokých sardinek, ančoviček makrel, heringů a jiných ryb narušuje přirozený ekosystém.

Lepší alternativa

Aljašský losos z volné přírody, pacifické sardinky, atlantická makrela.

5) Popcorn z mikrovlnné trouby

Další věc, která mezi zdravé stravování nepatří. Popkorn z mikrovlnky. Obsahuje různé sporné přísady. V čem je však hlavní problém? Sáčky do mikrovlnné trouby jsou pokryty nelepivými perfluorochemikáliemi. Patří sem PFOS (perfluoroktansulfonát) a PFOA (kyselina perfluoroktanová), jsou to chemické látky spojovány s rakovinou. (Begley, 2005)

Dalším problémem je diacetyl. Je to náhrada máslové příchutě. Pokud se vdechuje ve velkých množstvích, způsobuje vážné onemocnění plic. (Harber, 2006)

Lepší alternativa

Až vás bude příště lákat popkorn z obchodu, udělejte si jednoduše vlastní. Kupte si čistá kukuřičná zrna. Použijte kokosový olej nebo máslo a vsypte 3 lžíce zrn do těžkého velkého hrnce nebo pánve z nerezavějící oceli.

Nejprve vložte do pánve dvě zrnka a počkejte, dokud první pukne. Potom vsypte 1/3 zrnek a přikryjte. Při praskání pánví či hrncem natřásejte, aby mohla unikat pára a popkorn se vám nepřipálil. Po dopraskání popcorn vyjměte. Ochuťte podle svého přání. Vyzkoušet můžete česnekový prášek nebo červenou papriku.

6) Maso z velkochovů

Člověk vlastně jí to, čím krmí tato zvířata. A pokud je drůbež, dobytek a prasata krmena hormony, léky a nepřirozenou stravou, na kterou se používají pesticidy a různé umělá hnojiva, není to dobrá zpráva ani pro vás.

Výzkum opět nabízí zjištění, které nejsou nejpozitivnější:

  • V kuřatech se nacházejí častokrát zakázané antibiotika, léky proti alergiím, léky proti bolesti a dokonce i proti depresím.
  • Arsen, který se dostal do drůbeže, vyústil do vyšších hladin toxického arsenu u lidí.
  • Ročně se na farmy s živočišnou produkcí prodá 15 milionů kilogramů antibiotik.

Lepší alternativa

Nejlepší je nakupovat maso u osvědčeného lokálního řezníka. Je dobré vědět jak jsou zvířata chována a krmena. Jako jsou léčeny v případě nemoci. Tedy zda se léky podávají preventivně nebo jen v případě ohrožení na životě.

7) Margaríny

Možná si myslíte, že "mýtus o margarínech" byl vyvrácen už před lety. Mnozí lidé je však stále používají. Původní myšlenkou bylo, že margaríny obsahují méně nasycených tuků jako máslo, takže chrání srdce. Dnes už ale víme, že to není pravda.

Bohužel trans-tuky byly původní tuky používané v margarínech. Je to smutné až tragické, když dnes víme, že jsou trans-tuky odpovědné každoročně za přibližně 50 tisíc fatálních infarktů. Trans-tuky zároveň zvyšují u některých lidí riziko rozvinutí diabetu typu 2 a několik dalších závažných zdravotních problémů.

Trans-tuky byly odstraněny z většiny margarínů. Je však třeba upozornit, většina z nich obsahuje průmyslové, zpracované tuky, které byste v přírodě nikde nenašli.

Lepší alternativa

Volte raději máslo nebo ghee, případně zkuste kokosový olej.

8) Krevety

Z jakého důvodu nepatří ani kreveta (garnát) mezi zdravé stravování?

  • Krevety obsahují 4-hexylresorcinol, což je potravinářská přídatná látka používaná jako prevence nevhodného zbarvení krevet. Tato látka má přitom účinek podobný estrogenu. To znamená, že může snížit počet spermií u mužů a zvýšit riziko rakoviny prsu u žen.
  • Vodní nádrže na chov krevet jsou častokrát ošetřovány neurotoxickými pesticidy organofosfáty, které souvisejí s příznaky ADHD, ztrátou paměti a třesením. Malachitová zeleň je potenciální karcinogén a častokrát se používá k zabíjení plísní tvořících se na vajíčkách garnátů. Po použití zůstává malachitová zeleň v mase krevet po velmi dlouhou dobu. A to až 200 dní při teplotě vody 10 °C.
  • Nádrže na chov krevet jsou častokrát plněné i sloučeninami cínu, které hubí měkkýše. Až potom do nich napouštějí krevety. Tyto chemické látky napodobující estrogen narušují hormony. Jsou také řazeny mezi obezogény. Znamená to, že narušují hormonální systém takovým způsobem, že vytvářejí predispozici na obezitu. A to bez ohledu na to, co jíte. (Grun, 2006)

9) Rostlinné oleje

Ruku v ruce s margaríny jsou i rostlinné oleje, například řepkový olej, zánětlivé a nezdravé. Většinou jde o geneticky modifikované produkty, jsou částečně hydrogenované a souvisí s následujícími problémy:

  • ateroskleróza
  • vrozené defekty
  • problémy s kostmi a šlachami
  • rakovina
  • cukrovka
  • zažívací problémy
  • onemocnění srdce
  • zhoršení imunity
  • vysoký cholesterol
  • problémy s učením
  • problémy s játry
  • nízká porodní hmotnost
  • obezita
  • zhoršený růst
  • sexuální problémy
  • kožní reakce
  • sterilita
  • problémy se zrakem

Lepší alternativa

Doporučuje se čistý, za studena lisovaný extra panenský kokosový olej. Abyste skutečně z kokosového oleje vytěžili jeho klady a výhody, měl by koupený výrobek vonět jako kokos. Jinak je dobře možné, že byl pasterizovaný a zdravotní přínosy jsou pryč.

10) Kuchyňská sůl

Klasická stolní sůl, a také za předpokladu, že to s ní přeháníte, také není zrovna nejzdravější. Bílá sůl způsobuje hypertenzi, takže už nebývá postavená na každém jednom stole. (Frisoli, 2012)

Původně byla těžena v solných dolech a následně byla zpracovávána. Dnes už ale ani sůl není to, co bývala. Výrobci používají sběrné metody, které ji zbavují všech přírodních minerálů. Následně přidají množství aditiv, aby ji vysušili, zahřály na přibližně 650 °C.

Jelikož se při tomto procesu zničil, je přirozeně v soli se nacházející jód nahrazován jodidem draselným. Někdy v potenciálně toxických množstvích. Následně je sůl stabilizovaná dextrózou, ta mění zbarvení do růžova. A nakonec se sůl ještě bílí ...

Lepší alternativa

Mnohem lepší náhradou soli je prostě její originál. Keltská mořská sůl nebo himalájská sůl, ale skutečná, by měla být tou správnou volbou, pokud se soli zcela vzdát nechcete, což také není ideální řešení.

11) Umělá sladidla

Pokud je něco prodávané jako umělé, řekli byste si, že to lidé ve stravování používají s opatrností. Doporučují je však i mnozí lékaři, protože jsou údajně bezpečné pro diabetiky, mají totiž nízký glykemický index.

Ironií je, že podle nových výzkumů narušují umělá sladidla střevní mikroflóru a vlastně mohou cukrovku způsobit.

Aby toho nebylo málo, jsou náhražky cukru z medicínského hlediska spojovány s následujícím: (Tandel, 2011)

  • alergie
  • rakovina močového měchýře
  • tumory na mozku
  • rakovina prsu
  • bolesti hlavy
  • hypertenze
  • lymfomy / leukémie
  • fenylketonurie
  • záchvaty
  • přibývání na váze a obezita

12) Mléko bez tuku a mléko s nízkým obsahem tuku

Je načase přestat se bát plnotučného mléka a plnotučných mléčných výrobků. Jsou mnohem zdravější než jejich nízkotučné protějšky. Dokonce hrozí lidem při konzumaci plnotučných výrobků nadváha a obezita o něco méně, než při nízkotučných výrobcích.

Podle jedné teorie se lidé díky plnotučným mléčným výrobkům cítí déle zasyceni. Kromě toho, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku a bez tuku jsou častokrát nabité přidaným cukrem, což je významný rizikový faktor pro cukrovku typu 2, onemocnění srdce a dokonce rakovinu.

Pokud máte tu možnost, pijte čerstvě nadojené syrové mléko. Pasterizací se ztrácejí mnohé výživné látky. Zahříváním se ničí i enzym laktáza, i proto mají někteří lidé problém správně strávit mléčný cukr, laktózu.

Syrové mléko je zdravější a obvykle jej lze nalézt v sýrech či jogurtech, samozřejmě ideální domácích. Nesmíme zapomínat ani na kozí a ovčí mléko.

13) Pangasius

Pangasius se stal trendovým jídlem, ale netřeba naletět. Tento "říční sumec" či "sumeček žraločí" je často chován v chovných nádržích ve Vietnamu. Nazývá se také swai, tra či basa.

Podle testů z roku 2016, až 70 - 80 procent pangasia bylo kontaminovaných vibriobaktériou, což je mikrob zodpovědný za většinu případů otravy mořskými plody. Byly pozitivně testovány i na malachitovou zeleň, karcinogenní veterinární lék.

14) Seitan (pšeničný gluten)

Seitan působí jako zdravé jídlo a součást zdravého stravování, prostě úžasná náhrada masa. Ale jen do té doby, dokud si neuvědomíte, že jde o glutenovou (lepkovou) hmotu, která se vyrábí vyplavením škrobu z pšeničné mouky rozmíchané s vodou. Má také potenciál zhoršit alergii na lepek i příznaky intolerance. Nejde ani o kompletní protein, obsahuje mnoho sodíku, jednoduše, žádná superzdravá potravina.

Lepší alternativa

Raději zkuste tempeh. Fermentovaná sója nabízí alespoň probiotika.

15) Míchané instantní kávové nápoje

Přínosy pití kávy jsou reálné. Odborníci dokonce tvrdí, že dokáže chránit před cirhózou jater a pomáhá lidem po transplantaci jater déle žít. Všechny tyto přínosy jsou však zrušeny, pokud do kávové směsi přidáte jiné přísady. Například množství cukru do populárního latte. Běžné latte obsahuje až 50 gramů cukru. A všechen cukr, hlavně kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, útočí na játra a dokonce přispívá k ztučnění jater, což je alkoholem nevyvolané onemocnění jater. A to jsou tu ještě kávové nápoje, které obsahují karagenany v šlehačce - ty zase ničí střeva.

Lepší alternativa

Držte se černé kávy. Samozřejmě s mírou.

16) Nektar z agáve

Nektar z agáve bývá vyložený na pultech se zdravou výživou. Ale mezi zdravé stravování a extra zdravé potraviny nepatří. Agáve má nejvyšší obsah fruktózy z komerčních sladidel. Fruktóza je přitom těžká na játra a přesouvá tělo do módu uchovávání tuku.

Lepší alternativa

Používejte med nebo zelenou stevii - i to s mírou, pouze na jemné přislazení.

17) Příliš propečené či spálené maso

Každé maso obsahuje aminokyseliny, včetně kreatinu a cukrů. Pokud je budete péct při velmi vysokých teplotách, tvoří se mimo jiné molekuly nazývané heterocyklické aminy (HCA). Jsou to karcinogenní, toxické látky, které se nacházejí i v cigaretovém kouři. Řádně propečené maso obsahuje až 3,5 krát více HCA než středně propečené maso.

Navíc používání hustých kupovaných marinád, které obsahují sladidla - například cukr, kukuřičný sirup s množstvím fruktózy nebo med, je ještě vyšší zárukou spáleného masa, takže obsah karcinogenů bude ještě vyšší.

Lepší alternativa

Abyste snížili množství karcinogenů vznikajících při grilování či pečení masa, používejte marinády bez cukru a s kyselým základem. Přidejte i protirakovinné bylinky jako je bazalka, máta, rozmarýn, šalvěj, majoránka, oregáno a tymián. Většina těchto bylinek obsahuje velké množství kyseliny karnosové, karnosolu a kyseliny rozmarýnové. Všechno jsou to silné antioxidanty.

18) Garcínia kambodžská

Garcinia kambodžská je lákavá přísada, dokáže totiž lidem pomoci rychle zhubnout. Vedlejší nežádoucí účinky jsou však natolik vážné, že se dostává na seznam nechtěných nezdravých potravin. Toto ovoce ve tvaru dýně je populární, využívané ve výživových doplňcích na hubnutí. Může však způsobit i selhání ledvin. Za to riziko to určitě nestojí.

Lepší alternativa

Zhubnout je někdy těžká věc, ještě těžší je nově nabytou váhu si udržet. Jde o změnu celkového životního stylu, jen tak se nestane z hubnutí jednorázová záležitost s nepříjemným jojo efektem.

19) Jahody nepěstované organicky

Jahody, které byly testovány, obsahovaly v průměru 5,75 různých pesticidů na vzorek. A to dokonce i poté, co byly umyté. Jahodová pole jsou často dezinfikovány toxickými plyny, které byly původně vyvinuty jako chemické zbraně.

Lepší alternativa

Volte organické jahody. Můžete si dokonce vypěstovat své vlastní, dokonce na balkoně v truhlíku.

20) Konzervované zelené fazolky

Konzervované zelené fazolky jsou kontaminovány některými z velmi nebezpečných pesticidů. Obsahují také bifenol A, což je syntetický estrogen. Důsledkem pro člověka je hormonální nerovnováha, mužská a ženská neplodnost, PCOS a rakovina prsu a prostaty.

Lepší alternativa

Volte organické, čerstvé nebo zmrazené zelené fazolky. Pokud máte možnost, vypěstujte si vlastní.

21) Palačinky na snídani na americký styl

Palačinky nebo vdolky jsou samy o sobě v podstatě neškodné. Pokud si ale koupíte takzvanou "americkou směs", je to hned horší. Obsahují zánětlivé hydrogenované oleje a trans-tuky. Připočtěte si ještě většinu sirupů na vdolky s množstvím fruktózy.

Lepší alternativa

Udělejte si tradiční palačinky s marmeládou či grankem a ovocem a máte vynikající jídlo.

Proč jsou některé potraviny zdravé a jiné nezdravé? Proč byste se některým měli vyhýbat? Jaké je závěrečné poučení?

  • Jste to, co jíte. Volte potravinové zdroje, které nejsou příliš zpracovány.
  • Porozhlédněte se po lokálních farmářích, chovatelích a pěstitelích a volte domácí výrobky bez chemických přísad.
  • Čím zdravěji a lépe se budete stravovat, tím lépe se budete cítit.

Zdroje

  • BEGLEY, T.H. a kol., 2005. Perfluorochemicals: potential sources of and migration from food packaging [Abstrakt]. Food additives nad contaminants [online]. Oct, 22 (10), 1023–1031 [cit. 31.7.2018]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16227186
  • BOHN, T. a kol., 2014. Compositional differences in soybeans on the market: Glyphosate accumulates in Roundup Ready GM soybeans. Food Chemistry [online]. Jun, 153 (15), 207-215 [cit. 31.7.2018]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613019201
  • FRISOLI, T.M. a kol., 2012. Salt and hypertension: is salt dietary reduction worth the effort? [Abstrakt]. The American journal of medicine [online]. May, 125 (5), 433–439 [cit. 31.7.2018]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22482843
  • GRUN, F. a BLUMBERG, B., 2006. Environmental obesogens: organotins and endocrine disruption via nuclear receptor signaling [Abstrakt]. Endocrinology [online]. Jun, 147 (Suppl 6), S50–S55 [cit. 31.7.2018]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16690801
  • HARBER, P. a kol., 2006. Diacetyl-induced lung disease [Abstrakt]. Toxicological reviews [online]. 25 (4), 261–272 [cit. 31.7.2018]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17288497
  • HITES, R.A. a kol., 2004. Global assessment of organic contaminants in farmed salmon [Abstrakt]. Science [online]. Jan, 903 (5655), 226–229 [cit. 31.7.2018]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14716013
  • IBRAHIM, M.M. a kol., 2011. Chronic consumption of farmed salmon containing persistent organic pollutants causes insulin resistance and obesity in mice. PLOS One [online]. 6 (9), e25170 [cit. 31.7.2018]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21966444
  • TANDEL, K.R., 2011. Sugar substitutes: Health controversy over perceived benefits. Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics [online]. Oct-Dec, 2 (4), 236-243 [cit. 31.7.2018]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/
Zatím bez hodnocení

Čtěte víc

Blízke témy