Domů / / / Kolagen z mořských zdrojů a mo...

Kolagen z mořských zdrojů a možné vedlejší účinky

Poslední úprava 09.11.2017
Sdílet článek

Kolagen patří mezi vláknité bílkoviny, které slouží jako základní stavební prvek pro kůži, kosti, zuby, chrupavku, šlachy a další pojivové tkáně. Kolagen, který pomáhá při hojení a nápravě poškozených kostí a chrupavek, také udržuje odolnost, pružnost, pohyblivost kloubů a pojivové tkáně. Také se mohou užívat doplňky stravy na vyrovnání kolagenu, ovšem v závislosti na zdroji kolagenu, tam už hrozí riziko vedlejších účinků.

Vysoké hladiny vápníku

Tablety obsahující kolagen, které pocházejí z mořských zdrojů, jako jsou žraločí chrupavky a korýši, obsahují vysoké množství vápníku, které mohou výrazně zvýšit hladinu vápníku pacienta, který je užívá. Normální hodnoty hladiny vápníku jsou v rozmezí 8.5 - 10.2 mg / dl. Hodnota vyšší než 10.2 mg / dl vyvolává hyperkalcémii. Příliš mnoho vápníku v těle způsobuje zácpu, bolesti kostí, únavu, nevolnost, zvracení a poruchy srdečního rytmu. Užívání vápníkových doplňků spolu s tímto typem tablet s obsahem kolagenu by mělo být opatrné.

Přecitlivělé reakce

Při užívání doplňků s obsahem kolagenu se může vyskytnout vedlejší účinek - přecitlivělost. Jak uvádí Národní Institut Pro Alergie a Infekční Nemoci, přecitlivělost se děje jako abnormální reakce imunitního systému proti alergenům, jako jsou jídlo, léky a doplňky. Doplňky obsahující kolagen, které pocházejí z korýšů a dalších mořských zdrojů, mohou způsobit alergické reakce. Ty, které pocházejí z vajec a jejich derivátů, mohou také způsobit citlivost na jídlo, a to zejména u dětí. Před tím, než se podá kolagen injekčně, se dělají testy na kontrolu přecitlivělosti.

Nepříjemná chuť v ústech

Některé orální kolagenové doplňky mohou zanechat v ústech nepříjemnou chuť. Doplňky, které jsou vyrobeny z mořských zdrojů mají obyčejně nepříjemnou chuť a vůni. Pití ovocné šťávy spolu s tímto typem kolagenu, může zamaskovat nepříjemnou chuť. Kyselé ovocné šťávy, jako pomerančové, jablečné, hroznové a rajčatové, by měly být omezeny kvůli snížení účinků kolagenu.

Zatím bez hodnocení

Doporučené produkty

Čtěte víc

Blízke témy