Domů / / / Kolagen na pleť - 20 receptů s...

Kolagen na pleť - 20 receptů s obsahem kolagenu pro mladistvou pokožku

Poslední úprava 29.11.2017
Sdílet článek

Kolagen pochází z řeckého slova Koll, což v překladu znamená "lepidlo". Je významným strukturálním proteinem, který se nachází v lidském těle - v kostech, šlachách, rohovce, pleti, chrupavce, v cévách, svalech a v trávicím systému.

Existuje nejméně 16 typů kolagenu, ale nejvýznamnější jsou v lidském těle typy kolagenu 1, 2 a 3. Zatímco kolagen typu 2 je skvělý na tvorbu chrupavky a podporu zdraví kloubů, typy 1 a 3 jsou zodpovědné za posílení pojivové tkáně, hojení ran a podporu struktury pokožky, zanechávajíc pokožku silnou, elastickou a jemnou. Kolagen 1 a 3 můžeme proto označit jako kolagen na pleť. Aminokyseliny, jako je prolin a glycin podporují funkci buněk a schopnost těla produkovat vlastní kolagen.

Jak stárneme, množství kolagenu, které naše tělo produkuje podstatně ubývá. Příznaky stárnutí jako jsou vrásky a povadlá pokožka jsou důsledkem nedostatku kolagenu v těle.

Naštěstí zásoby kolagenu můžete doplnit konzumací jídel bohatých na bílkoviny. Zelenina bohatá na vitamin C, tmavá listová zelenina jako je špenát a kapusta, jídla s obsahem omega mastných kyselin a sója dokáží stimulovat schopnost těla produkovat kolagen, i přesto, že samotný kolagen neobsahují.

Čistý kolagen se nachází v kůži, kloubech, vazech a kostní dřeni zvířat. Můžete si připravit vývar z kostí, nebo doplnit zásoby kolagenu pomocí výživového doplňku jako jsou kolagenové peptidy, nebo želatinový protein, které můžete použít v mnoha receptech a zároveň zvýšit množství kolagenu ve vašem těle a samozřejmě nezapomínejme na kolagen na pleť.

1) Hovězí vývar

Lehkým (a levným) způsobem jak doplnit zásoby kolagenu je příprava vývaru z kostí. Bovinní kolagen je především bohatý na bílkoviny vyživující pleť a aminokyseliny. Je ho dostatek v typech kolagenu 1 a 3, které pomáhají zbavit se jemných linek a vrásek, zatímco podporují elasticitu pokožky. Konzumujte ho jako samostatné jídlo, jak polévku či přidáním vývaru do omáčky.

Na 3 až 4 porce potřebujete následující ingredience:

  • 1,5 - 2 kg hovězích kostí (hovězí ocasy, krční kosti a / nebo krátké žebra)
  • 2 středně velké mrkve
  • 3 celerové stopky
  • 2 středně velké cibule
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa
  • 1 bobkový list
  • 10-12 sklenic vody

Příprava silného vývaru:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Uložte kosti v jedné vrstvě na plech na pečení nebo pekáč. Pečte 60 minut, každou kost po půlhodině přetočte.
  3. Dokud se budou kosti péct, můžete pokrájet nahrubo zeleninu (nemusíte se trápit loupáním) a vložte ji společně s bobkovým listem a jablečným octem do hrnce. Přidejte kosti hned po upečení v troubě a následně zaplňte hrnec vodou.
  4. Vařte při nízké teplotě, hrnec zakryjte a nechte vařit 18 až 36 hodin, nebo dokud vývar nenabude pěknou hnědou barvu a nenaplní váš domov opojnou vůní.
  5. Opatrně vyjměte všechny kosti. Následně přeceďte vývar přes kvalitní sítko nebo cedník.
  6. Přelijte vývar do skleněných nádob a ihned je ochlaďte. Tuk se vyplaví na povrch a vytvoří ochrannou vrstvu, která zabrání kontaktu vzduchu s vaším vývarem.
  7. Když už vývar zcela vychladne, můžete tukovou vrstvu, která se vytvořila na povrchu vývaru odstranit a můžete ji použít při dalším vaření.

2) Hamburger s vývarem

Lepším způsobem jak si připravit hamburger je uvaření hovězího, krůtího nebo kuřecího masa do hamburgeru spolu s vývarem. Takovým chutným způsobem můžete zvýšit množství kolagenu v těle a to i bez hamburgerové housky.

Potřebné ingredience:

  • 450 g mletého hovězího masa (nebo krůtího, kuřecího či vepřového)
  • sůl, pepř, česnekový prášek, bylinky na dochucení
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje, loju nebo vepřového sádla
  • volitelné přísady: ¼ šálku zeleninového pyré, 1 vejce, ¼ šálku fazolového pyré
  • ½ - 1 šálek kuřecího nebo hovězího vývaru
  • ½ středně velké cibule, nakrájet

Instrukce k přípravě:

  1. Zahřejte olej na litinové pánvi nebo na pánvi z nerezové oceli.
  2. Smíchejte mleté maso s přísadami a zeleninou / vajíčkem (podle vlastní volby).
  3. Vytvořte si z mletého masa 4-6 placek do hamburgerů.
  4. Smažte v horké pánvi na mírném ohni asi 5 minut, dokud masa nezhnědnou. Zároveň na pánvi usmažte i cibuli.
  5. Vyberte maso z pánve a přikryjte jej, aby zůstalo teplé.
  6. K cibuli na pánvi přidejte i vývar.
  7. Zesilte oheň a vařte přibližně 3 minuty, dokud se množství vývaru nezmenší a nezhoustne.
  8. Společně s burgerem podávejte omáčku z vývaru a cibule.

3) Zdravá domácí želatina

Přípravou čisté hovězí želatiny s ovocnou šťávou a bez cukru si můžete vytvořit zdravou domácí želatinu, kterou můžete konzumovat jako zdravý snack.

Potřebné ingredience:

  • ¾ šálku 100% ovocného džusu
  • ¼ šálku převařené vody
  • 1 polévkovou lžíci živočišné želatiny (ideálně z dobytku krmeného trávou)

Postup na přípravu:

  1. V prvním kroku potřebujete želatinu trochu oživit chladnějším ovocným džusem nebo džusem pokojové teploty. Ve středně velké misce smíchejte polévkovou lžíci želatiny s ¼ šálkem ovocného džusu (například 100% grapefruitový džus) a míchejte, dokud směs nenabude hustší konzistenci.
  2. Když směs nabude hustou a jemnou konzistenci, polijte ji ¼ šálkem teplé (uvařené) vody a důkladně smíchejte. Pokud je již směs jemná, přidejte zbylý ½ šálek ovocného džusu a důkladně smíchejte.
  3. Vlijte směs na omaštěnou pánev nebo pánev obložte pergamenovým pečícím papírem, abyste zabránili slepení a vložte do chladničky nejméně na 2 hodiny.
  4. Hotovou želatinu poznáte podle pevného povrchu na dotek!
  5. Nakrájejte na čtverce a okamžitě podávejte nebo uskladněte v chladničce v uzavřené nádobě.

4) Mléčný koktejl z borůvek a smetanového proteinu

Tento hustý a výživný proteinový koktejl vás svým obsahem prospěšných ingrediencí zasytí a posílí na začátek (či konec) dne. Hustá smetana, bílý jogurt a borůvky se šlehačkou na vrchu jsou nepochybně příjemným způsobem jak podpořit mladistvý vzhled pokožky, a to vše díky přítomnosti kolagenových peptidů.

Pro přípravu 2 malých mléčných koktejlů budete potřebovat:

  • ½ šálku mražených malin
  • ½ šálku smetany (můžete také použít kokosové mléko pro bezmléčnou verzi)
  • ½ plnotučného mléka, bílého jogurtu nebo kokosového jogurtu pro bezmléčnou verzi
  • 2 polévkové lžíce kolagenových peptidů
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • šlehačka, čokoládové hobliny nebo kakaový prášek na ozdobení (volitelné)

Postup:

  1. Přidejte všechny ingredience do mixéru a mixujte, dokud směs nenabude jemnou konzistenci. Vlijte do dvou sklenic.
  2. Můžete ozdobit šlehačkou, borůvkami a čokoládovými hoblinami.

5) Pizza s barbecue kuřecím masem

Tato domácí pizza, kterou upečete již za 30 minut má jako hlavní ingredienci želatinu, která drží pizzové těsto pohromadě a výsledkem je křupavá a chutná pizza.

Potřebné ingredience na pizzové těsto:

  • 1-1/2 šálky tapiokového škrobu
  • ½ šálku kokosové mouky
  • ½ čajové lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce kvasnic (volitelné)
  • ½-1 čajové lžičky sušeného rozmarýnu
  • ½-1 čajové lžičky sušeného oregana
  • 4-5 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce želatiny (ne kolagenu)
  • ¾ šálku vody

Ingredience na náplň na pizzu:

  • 1 šálek nakrájeného kuřecího masa (přibližně)
  • ½ šálku barbecue omáčky
  • přibližně ½ šálku červené cibule, tence pokrájené
  • 3-4 drobné houby (volitelné)
  • 1 šalotka
  • koriandr, mletý

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 230 stupňů.
  2. Připravte si želatinu: přidejte vodu do malé pánve a přidejte na vrch trochu želatiny na zvláčnění. Přidejte přibližně ½ polévkové lžíce želatiny. Nechte stát pár minut a připravte si zatím suché ingredience.
  3. Přidejte mouku, sůl, koření a kvasnice do velké misky. Důkladně smíchejte, dokud nedosáhnete homogenní směs.
  4. Vařte želatinu při středně nízké teplotě, dokud se všechno nerozpustí.
  5. Vlijte rozpuštěnou želatinu a olej na suché ingredience a použitím měchačky na těsto smíchejte s těstem. Pokud nemáte mixér na těsto, můžete klidně použít ruky (ale dávejte pozor abyste se nepopálili horkou vodou!)
  6. Po smíchání všech tekutých ingrediencí a po vytvoření těsta, nechte směs chvíli stát, aby trochu vychladla. Směs bude velmi lepkavá, ale po vychladnutí už trochu méně. Pokud je i po vychladnutí stále příliš lepkavá, vsypte k ní trochu yucca mouky a důkladně s těstem smíchejte. Lepkavost je převážně ze želatiny, která se jednoduše nevytratí, nezáleží na tom kolik mouky přidáte. Vytvořte těsto na pizzu a uložte ho do středu 30 cm pánve na pizzu nebo na velký plech na pečení. Rovnoměrně rozložte a pečte 10 až 12 minut. Kůrka by měla odstupovat od okrajů a získat zlatavou barvu. Zatímco se kůrka peče, smíchejte nakrájené kuřecí maso se 4 polévkovými lžícemi barbecue omáčky a dejte tuto směs na chvíli stranou.
  7. Připravte si veškerou zeleninu, kterou chcete použít na vaši pizzu. Vložte ji do misky a polijte olivovým olejem a promíchejte. Je třeba, abyste tento krok nevynechali, neboť na vrchu pizzy nebude žádný sýr.
  8. Po upečení kůrku polijte 4 polévkovými lžícemi barbecue omáčky. Doporučuje se pizzu těsto natřít omáčkou co nejdůkladněji, neboť bez ní bude velmi tvrdá. Nepřehánějte to však, stačí jedna tenká vrstva omáčky.
  9. Rovnoměrně na pizzu rozložte všechny ingredience, které na ní chcete mít, kromě koriandru. Na pizzu dejte ingredience až po její okraj.
  10. Pečte dalších 10 minut.
  11. Před podáváním pizzu štědře posypte čerstvým nakrájeným koriandrem. Neaplikujte však koriandr na kousky pizzy, které nebudou podávány okamžitě.

6) Domácí želatina z rybí kůže

Kromě omega 3 mastných kyselin, které se nacházejí v rybách a podporují schopnost těla produkovat kolagen, kůže z ryby je také zdrojem kolagenu typu 1. Na přípravu želatiny, kterou můžete přidat do polévky nebo omáčky, důkladně omyjte rybí kůži, abyste se zbavili zápachu. Vařte na mírném ohni několik hodin, přidejte pandánové listy pro neutralizaci zápachu a nakonec červené datle a sušený longan pro chuť a větší množství antioxidantů.

Potřebné ingredience:

  • 1 miska rybí kůže
  • 3 misky vody
  • pár pandanových listů
  • 150 g sušeného Longanu
  • 150 g červených datlí

Postup:

  1. Po vyčištění rybí kůže přidejte pandanové listy do hrnce a spolu s vodou nechte vařit. Vařte pár hodin, dokud se kůže kompletně nerozpustí ve vodě, můžete použít tlakový hrnec.
  2. Po rozpuštění rybí kůži z vody sceďte, přiveďte k varu, přidejte sušený longan a vařte přibližně 30 minut. Následně nechte vychladnout a vlijte do želatinové formy. Vložte do chladničky nejméně na 4 hodiny. Podávejte pouze studené.

Poznámka:

  1. Rybí kůži můžete z hrnce scedit, pokud se prstem přesvědčíte, že se zcela rozpustila ve vodě.
  2. Zmrazené rybí želé bude hotové již po 7 dnech. Nemusíte se obávat zápachu.

7) Vápník z vaječných skořápek

Pokud jste si odkládali skořápky z vajec do zahrádky, určitě byste si měli nějaké schovat i pro sebe! Zatímco vaječné skořápky jsou bohaté na vápník - o kterém víme, že je dobrý na zuby, kosti a svaly - vnější plášť a tenká vnitřní membrána jsou skvělými zdroji kolagenu typu 1. Uvařené a následně upečené vaječné skořápky můžete rozemlít na prášek pomocí mixéru. Můžete užívat jako doplněk stravy přidáním čajové lžičky do omáčky nebo jiné tekutiny.

Potřebné ingredience a pomůcky:

  • 1 balení slepičích vajec
  • hrnec
  • mlýnek na kávu
  • nádoba s uzavíratelným víkem

Postup:

  1. Rozbijte vajíčka, skořápky si odložte.
  2. Následně dané skořápky důkladně omyjte ve vodě. Odstraňte zbytky vajíček, které mohly zůstat ve skořápce, ale neodstraňujte membrány, ty obsahují extra živiny.
  3. Naplňte hrnec přibližně 6 šálky vody a přiveďte k varu.
  4. Opatrně vložte skořápky do vody. (Takto se zbavíte škodlivých patogenů.)
  5. Nechte vařit 10 minut.
  6. Následně skořápky z vody vyjměte.
  7. Uložte je na plech z nerezové oceli nebo na skleněný plech a nechte je přes noc vysušit. Ráno je uložte do trouby na 200 stupňů, pro úplné vysušení.
  8. Následně vezměte pár skořápek a použitím mlýnku na kávu je rozemelte. Pokračujte dokud ze všech skořápek nevytvoříte prášek.
  9. Skladujte v těsně uzavřené nádobě ve skříni, tak abyste se vyhnuli vystavení teplu a vlhkosti.

8) Domácí gumoví medvídci

Namísto vysoce fruktózovaného kukuřičného sirupu, umělých aromat a potravinářských barviv si můžete vyrobit domácí gumové medvídky z čisté ovocné šťávy, organického medu a hovězí želatiny. Můžete si je připravit s pomerančovou, jahodou či borůvkovou příchutí.

Pomerančoví gumoví medvídci:

  • 1 šálek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 3 polévkové lžíce neochucené želatiny
  • 1 silikonová forma na gumové medvídky

Jahodoví gumoví medvídci:

  • 2/3 šálku jahodového pyré (pokud použijete mražené jahody, ujistěte se, že jahody jsou rozmrazeny při pokojové teplotě)
  • 1/3 šálku vody
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 3 polévkové lžíce neochucené želatiny
  • silikonová forma na gumové medvídky

Borůvkoví gumoví medvídci:

  • ½ borůvkového pyré (pokud použijete mražené borůvky, rozmrazte je při pokojové teplotě)
  • ½ šálku vody
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 3 polévkové lžíce neochucené želatiny
  • silikonová forma na gumové medvídky

Postup:

  1. Všechny ingredience kromě želatiny smíchejte dohromady a v malé pánvi vařte při středně nízké teplotě. Míchejte pomocí šlehače.
  2. Při neustálém míchání postupně přidejte ke směsi želatinu. (Nepřidávejte ke směsi veškerou želatinu najednou, protože takto pouze uděláte hrudky želatiny ve vytvořené směsi)
  3. Pokračujte ve vaření při středně nízké teplotě, dokud se všechny ingredience důkladně nesmíchají a želatina se úplně nerozpustí (konzistence směsi se po rozpuštění želatiny změní ze zrnité, rosolovité na hladkou)
  4. Uložte formu na gumové medvídky na varnou desku (tím lehčí bude na přenos). Vlijte směs do silikonové formy a vložte do chladničky na 20 až 30 minut.
  5. Potom gumové medvídky vytlačte z formy a skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Můžete je nechat v lednici po dobu několika týdnů.

9) Lahodný citronový dort

Použitím kokosové mouky namísto pšeničné vytvoříte skvělou pochoutku, která bude bez lepku, pšenice a mléka. Citrónový tvaroh zhoustne pomocí hovězí želatiny, takže nejenže uspokojíte své choutky, ale i rozzáříte svou pleť.

Potřebné ingredience:

  • 3 vejce
  • 6 polévkových lžic kokosového oleje
  • 3 polévkové lžíce surového medu
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ čajové lžičky mořské soli
  • ½ šálku a 3 polévkové lžíce kokosové mouky
  • citrónový tvaroh
  • ¼ šálku vody
  • 1 a ¼ čajové lžičky želatiny

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 177 stupňů.

Korpus:

  1. Důkladně vyšlehejte vajíčka dokud se nezpění.
  2. Přidejte nějaký tuk podle vlastního výběru, med, vanilku a sůl. Znovu smíchejte.
  3. Přidejte kokosovou mouku a znovu důkladně smíchejte, dokud nebudou ingredience pořádně smíšené. Přemístěte směs do 4 dortových forem a pečte 11 až 13 minut, nebo dokud dort nenabude zlatavý nádech.
  4. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Dort:

  1. Připravte si citrónový tvaroh. Následně vlijte ¼ šálku vody do malé misky a aplikujte na povrch želatinu. Nechte stát 5 minut.
  2. Pokud již citrónový tvaroh vychladl, znovu ho trochu zahřejte, přidejte směs želatiny a vody a míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.
  3. Vlijte citrónový tvaroh na upečený korpus a vložte do chladničky nejméně na 2 hodiny.
  4. Podávejte dort, kdy nabude pokojovou teplotu. Ozdobte čerstvými bobulemi pro pěkný vzhled a lahodnou chuť!

10) Plněné zelí

Zelí společně s ostatní brukvovou zeleninou obsahuje antioxidant lutein, který podporuje schopnost těla produkovat kolagen. Jelikož tento recept na přípravu plněného zelí zahrnuje vaření zelí v hovězím vývaru, poskytne vám tak dva způsoby jak zvýšit hladinu kolagenu v těle.

Potřebné ingredience:

  • 12 velkých zelných listů
  • 1 polévková lžíce másla, másla ghee nebo kokosového oleje
  • 2 tyčinky skořice
  • mořská sůl a pepř
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • ¼ šálku čerstvě nakrájeného koriandru (na ozdobu)

Na náplň:

  • 450 g mletého hovězího masa
  • ¼ šálku čerstvě nakrájeného petržele
  • 2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 2 polévkové lžíce mleté skořice

Postup:

  1. Vařte 3 šálky vody v tlakovém hrnci při středně vysoké teplotě. Zelné listy vařte v páře 3 až 5 minut, dokud nezměknou.
  2. Ve velké pánvi roztaví máslo při středně vysoké teplotě. Přidejte na pánev dušené maso a pečte do hněda ze všech stran přibližně 5 minut. Přidejte cibuli, tyčinky skořice, špetku soli, pepře a vařte další 3 minuty, nebo dokud nebude cibule sklovitá.
  3. Polijte směs hovězím vývarem, přiveďte k varu a pokryjte pokličkou. Potom odložte pokrývku a vařte při mírném ohni 30 minut.
  4. Zatímco se dušené maso vaří, smíchejte ingredience na vyplnění ve velké misce. Uložte ¼ šálku směsi na náplň do středu uvařeného zelného listu. Stočte list do poloviny, zahněte boky a pokračujte v stáčení. Uložte stočený list na bok na talíř se švem dolů. Opakujte dokud neminete veškerou směs na náplň.
  5. Použitím klíšťat opatrně uložte plněné zelné listy na pánev. Zakryjte pokličkou a vařte při mírném ohni 15 až 20 minut. Odstraňte tyčinky skořice a ochuťte nakonec čerstvým koriandrem.

11) Kolagenové proteinové tyčinky ze slunečnice a čokolády

Bez ořechů, vajíček, mléka či umělých sladidel, je tato energetická tyčinka skvělým zdrojem bílkovin, antioxidantů a prospěšných tuků. Máslovitá jemná náplň je ze slunečnicových semen, kokosových vloček, javorového sirupu, kokosového oleje, soli a vanilky, se špetkou kolagenových peptidů a čokoládovou polevou.

12) Medovo-banánové proteinové palačinky

Společně s pár lžičkami kolagenových peptidů, všechny ingredience vložte do mixéru (nejprve tekutiny). Získáte lehké snídaně obohacené o bílkoviny.

Potřebné ingredience:

  • 3 vajíčka
  • ½ šálku plnotučného mléka dle vlastního výběru
  • 1 velký banán, nakrájený
  • 2 polévkové lžíce surového medu (nepovinné)
  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce rozpuštěného másla, másla ghee nebo kokosového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 6 polévkových lžic kokosové mouky
  • 2-4 naběračky kolagenových peptidů
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky sody
  • 1 čajová lžička mořské soli

Postup:

  1. Vložte všechny ingredience do velkého mixéru, tak, aby tekuté ingredience byly na spodku. Mixujte při vysoké rychlosti 30 až 60 sekund nebo dokud směs nenabude jemnou konzistenci.
  2. Nechte směs v mixéru 2 až 3 minuty, aby kokosová mouka zhoustla. Znovu umixujte při středně vysoké rychlosti 30 sekund pro opětovné zjemnění. Výsledkem je husté těsto.
  3. Ohřejte velkou pánev na středním ohni. Namažte ji tukem a nalijte těsto jako na palačinku, smažte dokud se na povrchu nevytvoří bublinky a konce začnou hnědnout. Potom palačinku obraťte a pečte druhou stranu. Palačinky naskládejte na talíř a nechte vychladnout 2 až 3 minuty. Podávejte s máslem, medem a banány.

13) Pomalu vařené chilli

Neváhejte a pusťte se do tohoto oběda s chilli, masem a zeleninou, který vás zasytí během chladných dnů a omladí vaši pleť díky zkrášlujícímu hovězímu vývaru, ve kterém jsou zmíněné ingredience pomalu a dlouho dušené.

Potřebné ingredience:

  • 900 g dušeného hovězího masa, nakrájeného na 5 centimetrové kostky
  • 4 polévkové lžíce másla, másla ghee nebo kokosového oleje
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 340 g slaniny, upečené do křupava, nakrájené na kousky - dobrovolné
  • 2 žluté nebo červené cibule, nakrájené na 2,5 centimetrové plátky
  • 7 čerstvých stroužků česneku, hrubě nasekaných
  • 2 červené, žluté nebo oranžové papriky, rozpůlené, očištěné a nakrájené na 2,5 cm
  • 2 jalapeno, rozpůlené a očištěné (pouze pokud nemáte rádi příliš pálivé, jinak můžete semínka nechat) a nakrájené na kostičky
  • 2 šálky celeru, nakrájeného na kostky (přibližně 5 stébel) - dobrovolné
  • 4 šálky čerstvých rajčat nakrájených na kostičky nebo 800 g konzervovaných drcených rajčat
  • 1 šálek vývaru z kostí - dobrovolné
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce chilli prášku
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 2 čajové lžičky sušeného oregana
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • ½ čajové lžičky pepře kurkuma
  • ¼ čajové lžičky mleté skořice
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 2-3 polévkové lžíce javorového cukru nebo javorového sirupu

Volitelné dochucení:

  • čerstvý koriandr
  • limetka
  • jarní cibulka
  • strouhaný sýr čedar
  • zakysaná smetana
  • křupavé kousky slaniny
  • nakrájené jalapenos
  • kysané zelí

Postup:

  1. Chcete-li použít slaninu, opečte ji dokřupava (což trvá přibližně 20 minut). Odložte stranou.
  2. Roztaví 2 polévkové lžíce másla (nebo jiného tuku podle vaší volby). Ochuťte dušené maso mořskou solí. Opražte polovinu dušeného masa z obou stran (což trvá přibližně 5 minut) a následně opražené maso vložte do hrnce. Přidejte na pánev ještě 1 polévkovou lžíci másla a opakujte stejný postup jako s první polovinou dušeného masa.
  3. Použitím téže pánve roztaví 2 polévkové lžíce másla (nebo jiného tuku dle vašeho výběru) při středně vysoké teplotě. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a soté a pražte do hněda, přibližně 5 až 7 minut. Opražené maso následně přidejte do hrnce.
  4. Přidejte do vařiče zbývající ingredience a důkladně smíchejte.
  5. Zakryjte pokličkou a vařte při nízké teplotě 6 až 8 hodin nebo při vysoké teplotě přibližně 4 hodiny, dokud maso není dostatečně měkké.
  6. Ochuťte nebo upravte podle chuti ... pokud upřednostňujete více mořské soli nebo jiné koření klidně ji můžete přidat.
  7. Podávejte teplé s výše zmíněnými ochutinami podle vaší vlastní volby.

14) Pastýřský koláč

Dalším receptem pro milovníky masa a brambor je tento koláč, kterého příprava je snadná.

Potřebné ingredience:

  • 1 velká žlutá cibule, nakrájená na kostky
  • 2 polévkové lžíce ghee nebo obyčejného másla
  • 900 g mletého hovězího masa
  • 4 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 šálek rozmraženého hrášku
  • 1 šálek čerstvé nebo mražené zelené fazolky nakrájené na 2,5 cm
  • 2 čajové lžičky sušeného rozmarýnu
  • 2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1 šálek domácího hovězího vývaru
  • 1 ½ čajové lžičky mořské soli, více na brambory
  • ½ čajové lžičky čerstvě mletého pepře
  • 6 až 7 malých brambor oloupaných a nakrájených na čtvrtky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 stupňů.
  2. Dejte brambory na pánev a zalijte je studenou vodou. Ochuťte je přibližně 1 čajovou lžičkou mořské soli. Přiveďte k varu a vařte při střední teplotě. Nechte brambory vařit 15 až 20 minut nebo dokud je nožem snadno nepropichnete. Brambory sceďte a vložte do velké misky. Přidejte k bramborám 1 polévkovou lžíci ghee nebo klasického másla a rozmačkejte na jemnou kaši.
  3. Zatímco se brambory vaří, roztopte 1 polévkovou lžíci ghee nebo klasického másla ve velké pánvi. Přidejte cibuli a pražte 5 minut. Přidejte mleté maso a pomocí lžíce ho oddělte na malé kousky. Pokud je již maso skoro uvařené (je minimálně růžové) přidejte fazolky, mrkev a hrášek. Smíchejte a vařte dalších 5 minut. Ochuťte tymiánem, rozmarýnem a důkladně promíchejte. Vlijte ke směsi i hovězí vývar a pomalu míchejte, směs bude postupně houstnout. Vypněte plyn a přidejte sůl a pepř. Smíchejte a přemístěte směs na pekáč.
  4. Přikryjte směs bramborami a vložte do trouby na 45 až 50 minut nebo dokud nezačne bublat a kraje budou opečené dohněda.
  5. Před podáváním nechte stát na 5 až 10 minut.

15) Kokosová Panna Cotta

Panna Cotta je italský puding, který si připravíte použitím jen 5 ingrediencí a můžete si ho vychutnat bez výčitek. Budete potřebovat: plnotučné kokosové mléko, surový med, vanilku, sezónní bobule a hovězí želatinu na zpevnění.

Potřebné ingredience:

  • 4 šálku plnotučného kokosového mléka
  • 1 polévková lžíce neochucené želatiny
  • 1/3 šálku surového medu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek sezónních bobulí

Postup:

  1. Vlijte 1 šálek kokosového mléka do středně velké pánve a aplikujte rovnoměrně na vrch želatinu. Nechte stát 5 až 10 minut pro změkčení želatiny.
  2. Vařte mléko s želatinou při středně vysoké teplotě a stálém míchání, dokud se želatina nerozpustí a mléko nezačne vřít. Vmíchejte zbylé množství kokosového mléka a medu k horkému mléku a míchejte dokud nebudou všechny ingredience rozpuštěné. Vypněte plyn a přidejte vanilku. Nechte směs vychladnout na 10 minut.
  3. Rozdělte kokosové mléko rovnoměrně na 6 sklenic nebo malých misek. Pevně panna cotta zakryjte plastovým obalem tak, aby se nedotýkal krému. Vložte do chladničky na 5 hodin, dokud se směs neochladí a neztuhne. Při podávání ozdobte sezónními bobulemi.

16) Polévka z pražené mrkve

Mrkev a jiná oranžová zelenina jsou skvělým zdrojem lykopenu a antioxidantů beta karoten, které společně podporují zdraví pleti. Přidejte k ní pár vrchovatých polévkových lžic kolagenových peptidů a vytvoříte tak polévku proti stárnutí, která obnovuje pleť.

Potřebné ingredience:

  • 1 kg mrkve
  • 2 až 3 bílé mrkve nebo 1 velký pastinák
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 1 a ½ čajové lžičky kari prášku
  • ½ čajové lžičky červené mleté papriky
  • 1 velkou cibuli (nakrájenou na kostičky)
  • 1 velký stonek celeru (nakrájený na kostičky)
  • 5 polévkových lžic červené čočky
  • ¼ šálku hnědé rýže
  • 6 šálků vody nebo kuřecího vývaru
  • 2 polévkové lžíce tamari
  • 1 konzerva plnotučného kokosového mléka
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce kolagenových peptidů
  • mořská sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 400 stupňů.
  2. Umyjte a oloupejte mrkev. Nařežte je na 2,5 cm kousky a přidejte do misky.
  3. Přidejte olivový olej, sůl a pepř a důkladně smíchejte.
  4. Pečte v troubě přibližně 25 až 35 minut nebo dokud okraje mrkve nebudou trochu nahnědlé.
  5. Ve velkém hrnci roztopte kokosové mléko při nízké teplotě.
  6. Přidejte zázvor, kari, koriandr a papriku a nechte vařit asi minutu.
  7. Přidejte nakrájenou cibuli, důkladně smíchejte a nechte cibuli vařit přibližně 10 minut. Přidejte celer a vařte dalších 5 minut.
  8. Následně můžete přidat červenou čočku a hnědou rýži. Rýži nejprve opláchněte.
  9. Potom přidejte vodu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 20 minut.
  10. Následně můžete přidat opečenou mrkev a nechte polévku vařit dalších 10 minut.
  11. Nakonec přidejte konzervu kokosového mléka a kolagenové peptidy. Ochuťte mořskou solí a pepřem, ale jen pokud chcete.
  12. Vypněte plyn a nechte polévku vychladnout dokud nebude teplá nebo pokojové teploty a následně z ní můžete pomocí mixéru udělat pyré.

17) Merlotová redukční omáčka

Tuto všestrannou omáčku můžete přidat k mnohým masitým jídlům, vše, co potřebujete na její přípravu je vývar z hovězích kostí, víno merlot, máslo, šalotku, tymián a trochu soli a pepře. Tuto omáčku si můžete uskladnit zmrazením ve formičce na led, a tak ji použít kdykoliv se vám to bude hodit.

Potřebné ingredience:

  • 3 polévkové lžíce másla (nebo pokud jste právě upekli hovězí maso použijte 3 polévkové lžíce šťávy)
  • 1 šalotka, nasekaná
  • ¼ šálku vína Merlot
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1 polévková lžíce tymiánu
  • mořská sůl a pepř na dochucení

Postup na přípravu:

  1. V pánvi roztopte máslo nebo použijte 3 polévkové lžíce výpeku z masa.
  2. Odstraňte pánev z ohně, přidejte víno pro zředění.
  3. Přiveďte znovu k varu, nastavte teplotu na mírně vysokou a přidejte hned šalotky. Nechte je vařit dokud se víno nezredukuje na polovinu. Šalotky míchejte, aby se nepřipálily a spodek pánve zůstal čistý.
  4. Po redukci vína na požadovanou konzistenci přidejte vývar z kostí. Zřeďte vývar na minimálně polovinu nebo více, pokud chcete mít omáčku hustou (přibližně 25 až 30 minut).
  5. Ochuťte solí a pepřem.
  6. Přidejte tymián a podávejte.

18) Krémová dýňovo-jablková polévka

Tuto polévku plnou živin připravíte pomocí těchto prospěšných ingrediencí: dýně, jablka, máslo ghee, kokosový olej, čistý javorový sirup, hřebíček a česnek. Kromě zmíněných antioxidantů, zdravých tuků a vlákniny se do této polévky přidávají i mořské kolagenové peptidy, které jsou nositeli mnoha prospěšných účinků na pleť a tělo.

Potřebné ingredience:

  • 2 polévkové lžíce nerafinovaného kokosového oleje
  • 1 velkou dýni
  • 2 polévkové lžíce ghee másla
  • 1 sladkou cibuli, oloupanou a nakrájenou na kostky
  • 4 stroužky česneku, oloupané a nasekané
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • špetku mletého hřebíčku
  • čerstvé mletý pepř na dochucení
  • 2 sladká jablka, vykrájané a nařezané
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 konzerva plnotučného kokosového mléka
  • 1 polévková lžíce čistého javorového sirupu
  • 1 naběračka mořského kolagenu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Rozřízněte dýni na polovinu a odstraňte z prostředku semena. Pokropte 1 polévkovou lžící kokosového oleje a posypte mořskou solí a pepřem. Pečte 30 až 45 minut a v polovině pečení otočte.
  3. Zatímco se dýně peče, roztopte máslo a zůstatek polévkové lžíce kokosového oleje na pánvi s těžkým dnem. Přidejte cibuli a pražte při mírně vysoké teplotě 10 minut nebo dokud nebude cibule sklovitá. Přidejte nasekaný česnek a pražte další minutu. Následně přidejte koření (mořskou sůl, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a pepř) a promíchejte.
  4. Přidejte nakrájená jablka, zeleninový vývar a kokosové mléko. Přikryjte a vařte při středně nízké teplotě zatímco se dovaří dýně (přibližně 30 minut.) Po uvaření a mírném vychladnutí tykve pomocí lžíce vyberte dužinu a přeložte ji do polévky. Nechte vařit dalších 30 minut.
  5. Pokud je již polévka hotová, vypněte plyn a přidejte 1 polévkovou lžičku javorového sirupu a naběračku kolagenového prášku. Následně použitím buď vysokorychlostního mixéru nebo ručního mixéru polévku rozmixujte, čímž nabude krémovou konzistenci.

19) Káva s máslem

Možná jste již slyšeli o prospěšných účincích másla v kávě. Vše, co potřebujete udělat, je přidat polévkovou lžíci ghee másla nebo kokosového oleje do horké šálky kávy, přidat špetku skořice a maca prášku a v neposlední řadě polévkovou lžíci kolagenových peptidů.

Potřebné ingredience:

  • 1 šálek kávy
  • 1 polévková lžíce ghee másla
  • 1 naběračka kolagenového proteinu
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička surového maca prášku

Postup:

  1. Uvařte si kávu.
  2. V mixéru smíchejte kávu s máslem, kolagenem, Macou a skořicí. Mixujte, dokud směs nenabude jemnou konzistenci a všechny ingredience se rozpustí. Káva bude vypadat jako latté s pěnou na vrchu.
  3. Přelijte do šálku a vychutnejte!

20) Hovězí polévka se zeleninou

Tato stará dobrá polévka je směsí libového hovězího masa, mrkve, celeru, rajčat a česneku s 8 šálky vývaru z kostí. Pro skvělou polévku podporující zdraví pleti použijte co nejvíce zeleniny podporující produkci kolagenu.

Potřebné ingredience:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 600-700 g hovězí roštěné nebo dušeného hovězího masa (nebo ledajaké libové maso), nakrájejte na 2,5 cm kostky
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 šálek nakrájené mrkve
  • 1 šálek nakrájeného celeru
  • 450 g brambor, nakrájených a oloupaných
  • 8 šálků hovězího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 konzerva nakrájených rajčat se šťávou
  • 1 polévková lžíce italského koření, domácího nebo koupeného
  • 1 čajová lžička soli (množství přizpůsobte podle chuti)
  • ½ čajové lžičky čerstvě namletého pepře
  • dobrovolné: čerstvý nasekaný petržel

Postup:

  1. Ve velkém hrnci zahřejte 1 polévkovou lžíci oleje při středně vysokém ohni. Přidejte polovinu množství roštěnky a vařte při stálém míchání, dokud maso nebude nahnědlé (přibližně 2 minuty). Vyberte z hrnce a přemístěte na talíř. Přidejte zbývající množství roštěnky a vařte do hnědava, pak vyberte a přeložte na talíř.
  2. Snižte oheň na středně nízký a přidejte do hrnce zbylé množství polévkové lžíce oleje. Přidejte cibuli a vařte při stálém míchání přibližně 5 minut. Přidejte česnek, mrkev, celer a brambory a pokračujte ve vaření další 3 minuty.
  3. Přidejte zbývající ingredience spolu s uvařenou roštěnkou do hrnce a důkladně smíchejte. Přiveďte k varu a vařte při stálém míchání. Snižte oheň na mírně nízký, zakryjte hrnec pokrývkou a vařte nejméně 20 až 30 minut, nebo dokud roštěná a zelenina nebudou měkké. Ochuťte zbylou solí a pepřem pokud je to nutné.
  4. Před podáváním odstraňte bobkové listy. Podávejte polévku teplou, ozdobenou čerstvou petrželkou (tento krok je však dobrovolný).
Zatím bez hodnocení

Doporučené produkty

Čtěte víc

Blízke témy