Domů / / Vláknina v potravinách - Je mo...

Vláknina v potravinách - Je možné sníst příliš mnoho vlákniny?

Poslední úprava 23.01.2023
Sdílet článek

Určitě jste slyšeli nebo četli, že pokud budete jíst dostatečné množství vlákniny, dokážete jednodušeji zhubnout. A to právě díky vláknině v potravinách, která vás zasytí a zároveň reguluje hladiny cukru v krvi. Je ale možné, abyste této důležité živiny snědli příliš? An, a může to mít několik nepříjemných nežádoucích účinků.

Denní doporučené množství vlákniny je 28 gramů pro ženy pod 50 let a 21 gramů pro ženy nad 50 let. Pokud se ale jakkoliv "nacpete" vlákninou v potravinách, pokud si dáte jídlo s velkým množstvím vlákniny - například takovou listovou zeleninu, ovoce, celá zrna - i tak by bylo obtížné doporučené množství překročit.

Sice je možné zkonzumovat příliš vlákniny, je však skutečně dost nepravděpodobné, že by se hranice při běžném stravování někomu podařilo překročit. Hrozí spíše opačný případ, a to právě nedostatečný příjem vlákniny.

Pokud ale sníte příliš vlákniny, mohou se u vás projevit problémy jako zácpa, průjem, nadýmání, dehydratace i žaludeční křeče.

  • Zácpa se zvykne objevit, jestliže je vláknina v potravinách, se kterými to přeženete, rozpustná. Sem patří oves, hrách, fazole, či jablka.
  • Průjem se může objevit kvůli přílišnému množství zkonzumované nerozpustné vlákniny v potravinách. Sem patří celozrnná mouka, květák, zelené fazolky či brambory.

Takové nežádoucí vedlejší účinky se mohou objevit i tehdy, pokud lidé příjem vlákniny navýší příliš rychle. Pokud vlákniny nejíte dostatečné množství, je nejlepší příjem zvyšovat postupně, dokud se nedostanete na doporučené denní množství. Zároveň je třeba dodržovat pitný režim a být hydratovaní, abyste se vyhnuli zažívacím a trávicím potížím.

Vláknina v potravinách a samotná konzumace vlákniny je potřebná pro zachování zdravého mikrobiómu, pro regulování množství energie a hladin cukru v krvi. Také kvůli prevenci chorob, či samotnému zasycení. Vhodné je konzumovat široké spektrum ovoce, zeleniny, celých zrn. Při správném množství vlákniny zažívací problémy nehrozí.

Zatím bez hodnocení

Čtěte víc