Domů / / Glukomannan - Konjak - výživov...

Glukomannan - Konjak - výživový doplněk na hubnutí, který funguje

Poslední úprava 22.12.2022
Sdílet článek

Spousta lidí potřebuje a chce zhubnout. Naneštěstí, není to vůbec jednoduché. A udržitelný dlouhodobý úspěch při hubnutí je vzácný. O mnoha různých věcech se tvrdí, že při hubnutí pomáhají ... diety, lektvary a léky, které by vám měly vaši snahu snížit hmotnost usnadnit.

Jedna z těchto věcí se jmenuje glukomannan, přírodní vláknina obsažená ve stravě, o níž se prohlašuje, že je efektivním doplňkem při hubnutí. Podívejme se proto blíže na glukomannan a vědecká fakta o něm. A samozřejmě na to, jestli je to něco, co byste měli užívat.

Co je glukomannan?

Glukomannan je přírodní, ve vodě rozpustná poživatelná vláknina získaná z kořenů rostliny známé jako sloní chléb (také sloní jam), nebo konjak. Je dostupný jako doplněk stravy, jako součást míchaných nápojů a přidává se i do potravin (například do těstovin a mouky). Je to zároveň hlavní přísada nudlí širataki. 40% suché váhy sloního chleba tvoří glukomannan. Původně pochází z jihovýchodní Asie. Používá se již velmi dlouho jako součást bylinných směsí a tradičních jídel jako například tofu, nudle a konjakové želé či džem.

Kromě toho, že se prodává jako výživový doplněk, používá se i jako potravinářské aditivum. Hlavně jako emulgátor a zahušťovadlo označované kódem E425-ii. Glukomannan má mimořádnou schopnost absorbovat vodu a je jednou z nejviskóznějších poživatelných vláknin, jaké známe. Absorbuje tolik tekutiny, že pokud vysypete glukomannanovou tobolku do malé sklenice s vodou, změní se všechno na gel. Právě tato jedinečná schopnost má podle všeho vliv na hubnutí.

Shrnutí: glukomannan je poživatelná vláknina rozpustná ve vodě, získaná z kořenů sloního chleba. V poslední době si získal velkou pozornost jako účinný doplněk stravy při hubnutí.

Jak pomáhá glukomannan při hubnutí?

Glukomannan je ve vodě rozpustná poživatelná vláknina. Stejně, jako jiné rozpustné vlákniny, je považován za vhodného pomocníka při hubnutí. A to díky několika mechanismům:

  • jeho obsah kalorií je velmi nízký
  • zabírá prostor v žaludku a navozuje pocit plnosti (sytosti), snižuje příjem potravy, resp. zabraňuje nadměrné konzumaci jídla
  • zpomaluje vyprazdňování žaludku, čímž přispívá ke zvýšenému pocitu sytosti (Howarth, 2001)
  • stejně jako jiné rozpustné vlákniny, snižuje vstřebávání proteinů a tuků (Baer, 1997)

Glukomannan také vyživuje přátelskou bakterii ve střevech, která ho mění na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jako například butyrát. Ten, podle některých studií provedených na zvířatech, chrání před nabíráním tukové hmoty. (Wong, 2006; Gao, 2009) "Krmení" přátelských bakterií ve střevech může mít i jiné přínosy a výhody. Některé studie prokázaly korelaci mezi pozměněnými bakteriemi ve střevech a tělesnou hmotností. (Parnell, 2012; Ley, 2006) Předpokládá se, že jsou tyto mechanismy podobné vlivům jiných rozpustných vláknin na hubnutí. Glukomannan se každopádně od jiných rozpustných vláknin liší, a to tím, že je dokonce ještě viskóznější, což ho činí obzvláště efektivním.

Shrnutí: tak jako jiné rozpustné vlákniny, glukomannan absorbuje vodu v žaludku a přispívá k pocitu sytosti. Pravděpodobně také podporuje snížení příjmu kalorií a hubnutí, a to různými dalšími mechanismy.

Skutečně to funguje?

Studování mechanismů je vždy zajímavé ... co ale skutečně chceme vědět je fakt, zda tato věc skutečně vede ke snížení hmotnosti. Naštěstí existuje několik kontrolovaných studií s náhodným výběrem, týkajících se právě glukomannanu. V největší z nich bylo zahrnuto 176 zdravých lidí s nadváhou, kteří konzumovali buď potravinový doplněk s glukomannanem nebo placebo. Během celé doby byly na dietě s omezeným příjmem kalorií. Testovány byly tři různé glukomannanové výživové doplňky, dávkování bylo různé. Některé obsahovaly ještě další přidané vlákniny. (Birketvedt, 2005)

Snížení hmotnosti bylo jednoznačně výrazněji v glukomannanových skupinách. Existuje také několik jiných studií, které tyto výsledky potvrzují. Glukomannan vyvolává mírné snížení hmotnosti u obézních lidí a lidí s nadváhou, pokud jej užívají pravidelně před jídlem. Je obzvláště efektivní, pokud se zkombinuje s redukční dietou. Toto vše ale platí pro všechny metody hubnutí. Nejlépe fungují v kombinaci. (Keithley, 2005; Sood, 2008; Walsh, 1984)

Shrnutí: pokud se glukomannan užívá před jídlem, může dojít k mírnému snížení hmotnosti u lidí s nadváhou. Hlavně tím, že vyvolá pocit plnosti a sníží příjem kalorií.

Další zdravotní přínosy

Kromě podpory hubnutí může glukomannan vylepšit více rizikových faktorů pro onemocnění srdce. Glukomannan, vycházejíc z výsledků 14 studií (Sood, 2008), dokáže:

  • snížit celkový cholesterol o 19 mg / dL (0,5 mmol / L)
  • snížit LDL cholesterol o 16 mg / dL (0,4 mmol / L)
  • snížit triglyceridy o 11 mg / dL (0,12 mmol / L)
  • snížit hladiny krevního cukru o 7,4 mg / dL (0,4 mmol / L)

Hlavní mechanismus, který přispívá ke snížení cholesterolu v krvi je ten, že dojde ke snížení vstřebávání cholesterolu ve střevech. Podle studií tedy vychází, že pokud přidáte do své stravy glukomannan, může potenciálně dojít ke snížení rizika vzniku onemocnění srdce a diabetu typu 2. Jako vláknina rozpustná ve vodě se glukomannan úspěšně používá při léčbě zácpy. (Marzio, 1989)

Shrnutí: glukomannan může vylepšit některé důležité rizikové faktory týkající se onemocnění srdce, včetně celkového cholesterolu, LDL cholesterolu, trigylceridů a snížení hladiny cukru v krvi.

Dávkování a vedlejší účinky

Pro potřeby hubnutí se považuje za dostačující dávka 1 gram třikrát denně. (Keithley, 2005)

V kontaktu s vodou glukomannan expanduje a dokáže absorbovat až padesátinásobek své hmotnosti. Proto je dávka glukomannanu v porovnání s jinými výživovými doplňky s obsahem vlákniny nižší. Glukomannan má vliv na hubnutí pouze tehdy, pokud se užije před jídlem. Doporučený časový interval se pohybuje od 15 minut do jedné hodiny před jídlem. Glukomannan je dobře snášen a obecně se považuje za bezpečný.

Pokud ale glukomannan nabobtná ještě předtím, než dosáhne žaludek, může způsobit dušení nebo může zablokovat hrdlo a jícen (trubice, která posouvá potravu z úst do žaludku). Aby se to nestalo, třeba tabletku zapít jedním až dvěma skleničkami vody či jiné tekutiny.

Někteří lidé mohou mít mírné vedlejší účinky, jako je nadýmání, plynatost, slabá zácpa nebo průjem. Běžně se však tyto vedlejší účinky nevyskytují.

Glukomannan může také snížit vstřebávání některých léků podávaných orálně, jako například sulfonylurea (sulfonylmočovina), lék užívaný při cukrovce. Je možné se tomu vyhnout tak, že se přípravek vezme minimálně čtyři hodiny po nebo jednu hodinu před užitím glukomannanu.

Měli byste vyzkoušet glukomannan?

Podle zjištění a důkazů je glukomannan při hubnutí efektivním výživovým doplňkem. Avšak stejně jako u ostatních strategií snižování hmotnosti, ani glukomannan nefunguje v izolaci.

Jediný známý způsob, jak zhubnout a novou váhu si i dlouhodobě udržet, je trvalá změna životního stylu. Glukomannan vám to může usnadnit, ale sám žádné zázraky nedokáže.

Zdroje

  • BAER, D.J. a kol., 1997. Dietary fiber decreases the metabolizable energy content and nutrient digestibility of mixed diets fed to humans [Abstrakt]. The Journal of nutrition [online]. Apr, 127 (4), 579–586 [cit. 7.11.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9109608
  • BIRKETVEDT, G.S. a kol., 2005. Experiences with three different fiber supplements in weight reduction [Abstrakt]. Medical science monitor [online]. Jan, 11 (1), PI5–PI8 [cit. 7.11.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15614200
  • GAO, Z. a kol., 2009. Butyrate Improves Insulin Sensitivity and Increases Energy Expenditure in Mice. Diabetes [online]. Jul, 58 (7), 1509-1517 [cit. 7.11.2015]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699871/
  • HOWARTH, N.C. a kol., 2001. Dietary fiber and weight regulation [Abstrakt]. Nutrition reviews [online]. May, 59 (5), 129–139 [cit. 7.11.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11396693
  • KEITHLEY, J. a SWANSON, B., 2005. Glucomannan and obesity: a critical review [Abstrakt]. Alternative therapies in health and medicine [online]. Nov-Dec, 11 (6), 30–34 [cit. 7.11.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16320857
  • KEITHLEY, J. a SWANSON, B., 2005. Glucomannan and obesity: a critical review [Abstrakt]. Alternative therapies in health and medicine [online]. Nov-Dec, 11 (6), 30–34 [cit. 7.11.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16320857
  • LEY, R.E. a kol., 2006. Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity [Abstrakt]. Nature [online]. Dec, 444 (7122), 1022–1023 [cit. 7.11.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183309
  • MARZIO, L. a kol., 1989. Mouth-to-cecum transit time in patients affected by chronic constipation: effect of glucomannan [Abstrakt]. The American journal of gastroenterology [online]. Aug, 84 (8), 888–891 [cit. 7.11.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2547312
  • PARNELL, J.A. a REIMER., R.A., 2012. Prebiotic fiber modulation of the gut microbiota improves risk factors for obesity and the metabolic syndrome [Abstrakt]. Gut microbes [online]. Jan-Feb, 3 (1), 29–34 [cit. 7.11.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22555633
  • SOOD, N. a kol., 2008. Effect of glucomannan on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure: systematic review and meta-analysis [Abstrakt]. The American journal of clinical nutrition [online]. Oct, 88 (4), 1167–1175 [cit. 7.11.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18842808
  • WALSH, D.E. a kol., 1984. Effect of glucomannan on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure: systematic review and meta-analysis [Abstrakt]. Internation journal of obesity [online]. 8 (4), 289–293 [cit. 7.11.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6096282
  • WONG, J.M. a kol., 2006. Colonic health: fermentation and short chain fatty acids [Abstrakt]. Journal of clinical gastroenterology [online]. Mar, 40 (3), 235–243 [cit. 7.11.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16633129
Zatím bez hodnocení

Čtěte víc