Domů / / / Cibule bojuje proti rakovině p...

Cibule bojuje proti rakovině prostaty

Poslední úprava 28.10.2016
Sdílet článek

Cibule a pórek poskytují nejlepší ochranu proti rakovině prostaty. Konzumace masa je na druhou stranu, podle nového výzkumu, největším rizikovým faktorem tohoto onemocnění.

Vědci, kteří studovali stravovací návyky a životní prostředí v rámci 32 zemí a tyto porovnány s národními hodnotami výskytu rakoviny prostaty, byli schopni identifikovat, co muže chrání a co riziko rozvinutí rakoviny prostaty zvyšuje.

Výsledky ukazují, že živočišné produkty jsou rizikovým faktorem pro rakovinu prostaty a zelenina riziko snižuje.

Mortalita v případě rakoviny prostaty se z celosvětového hlediska výrazně liší. Hodnoty v Anglii, v severní Evropě iv Americe jsou přibližně pětkrát vyšší než v Hongkongu, Íránu, Japonsku a Turecku.

O rakovině prostaty téměř neslyšel v oblastech Grónska, kde je nejčastější potravinou ryba. Velmi nízký výskyt je také v oblastech Číny, kde je hlavním nápojem zelený čaj. Obyvatelé se tedy přirozeně a automaticky brání proti rakovině prostaty.

Výzkum ukazuje, že největším rizikovým faktorem při mortalitě na rakovinu prostaty představují živočišné produkty, včetně masa a mléčných výrobků. Naopak najprínosnejšími potravinami jsou cibule, česnek a pórek, následované cereáliemi, zrny, luštěninami, ovocem a zeleninou. Alkohol se ukázal jako málo rizikový.

Výzkumníci se zaměřili i na množství slunečního světla v každé zemi a zjistili, že i vitamin D poskytuje určitou ochranu. Zdá se, že tento vitamín hraje roli při zpomalení postupu onemocnění. Navazuje na sebe rakovinné buňky a buď jejich zabíjí nebo je přetváří na více benigní a méně maligní.

Žádný nezávislý účinek nebyl pozorován u rajčat jako zdroje lykopenu, který snižuje riziko rakoviny prostaty.

Cibule bojuje proti rakovině prostaty Průměrné hodnocení: 5 (1 hodnoceníe)

Čtěte víc

Blízke témy