Domů / / / Rakovina prostaty a kajenský p...

Rakovina prostaty a kajenský pepř

Poslední úprava 24.01.2018
Sdílet článek

Podle nedávného výzkumu může pacientům s karcinomem prostaty prospět kajenský pepř. Kapsaicin, látka, která dává kajenský pepř jeho štiplavou chuť, také zabraňuje růstu nádorových buněk prostaty a omezuje vylučování zánětlivých proteinů. Výzkum, který odporuje tato tvrzení ale sestává pouze z laboratorních studií a studií provedených na zvířatech v červenci 2011. Přestože někteří výrobci léků na problémy s prostatou, zařadili tuto látku do seznamu složek pro své výrobky. Pokud trpíte rakovinou prostaty, promluvte se o kajenském pepři se svým lékařem.

Kapsaicin

Plody paprikovitého keře vytváří kapsaicin, aktivní součást kajenského pepře, která zapříčiňuje jeho pálivost. Kapsaicin vykazuje mnohé přínosy pro zdraví jako je úleva od bolesti při artritidě, diabetické neuropatie, bolesti svalů a bolesti u onkologických pacientů po operaci.

Programovaná buněčná smrt

Programovaná buněčná smrt se nazývá apoptóza - proces, který je v rakovinných buňkách v nerovnováze nebo vůbec neexistuje. Podle nedávného výzkumu kajenský pepř podporuje apoptózu v nádorových buňkách prostaty. Výzkumníci z University of California School of Medicine a Keio University School of Medicine v Tokiu ošetřili linie buněk rakoviny prostaty kapsaicínem a studovali jeho účinky. Podle studie výsledků publikovaných v březnu 2006 v magazínu "Cancer Research" zjistili, že kapsaicin výrazně zpomalil dělení buněk rakoviny prostaty, a také podnítil apoptózu v linii buněk rakoviny prostaty.

Prostatický specifický androgen

Prostata produkuje bílkovinu označovanou jako prostatický specifický androgen nebo PSA. Vysoká hladina PSA obvykle poukazuje na přítomnost karcinomu prostaty. Kapsaicin v kajenském pepře prokazuje schopnost stabilizovat vysoké hladiny PSA u pacientů s rakovinou prostaty. Podle případové studie zveřejněné v únoru 2010 v "Canadian Urologica Association Journal" doplnění kapsaicinu úspěšně snížilo a stabilizovalo hladinu PSA u pacienta s rakovinou prostaty po dobu více než jednoho roku.

Zánětlivé proteiny

Kapsaicin také ukazuje schopnost výrazně zabránit vylučování cytokinů, proteinů, podílejících se na zánětlivé reakci spojené s nádorovým onemocněním prostaty. Podle University of California School of Medicine study, kapsaicin potlačil aktivaci zánětlivých proteinů alfa-faktoru nádorové nekrózy a zmírnil aktivaci dalších proteinů spojených s šířením se rakoviny prostaty.

Ačkoli je výzkum slibný, důkazy, že kajenský pepř může pomoci pacientům s rakovinou prostaty se zatím omezují na laboratorní studie a studie na zvířatech. Pokud trpíte rakovinou prostaty, vyžádejte si od svého lékaře povolení předtím než začnete užívat kajenský pepř.

Zatím bez hodnocení

Čtěte víc

Blízke témy