Domů / / Goji a vědecké experimenty

Goji a vědecké experimenty

Poslední úprava 11.12.2017
Sdílet článek

Kvůli své dlouhé historii v čínské kultuře, medicíně a potravinářství, jsou mnohé studie ohledně bobulí goji vypracovávány právě na čínských univerzitách. Specializovaný repozitář medicínských a vědeckých výzkumů, PubMed, obsahuje více než 50 článků o Lycium barbarum. Jen jedna z těchto studií testovala vliv goji na rakovinu. Informace o experimentu jsou vágní, k dispozici je abstrakt v anglickém jazyce, ale plný text je v čínštině. Studie tvrdí, že došlo k výraznému zlepšení stavu pacientů, kteří brali léky na rakovinu a zároveň extrakty z goji oproti pacientům, kteří užívali pouze léky na rakovinu. Ovšem, rakovinová terapie, o kterou se zde jedná, byla kdysi populární, dnes se už využívá pouze zřídka. Zůstává také mnoho nezodpovězených otázek o standardech využívaných v dané studii. Zmínit lze například: Co znamená "výrazné zlepšení"? Kolik osob se na studii zúčastnilo, lze ji zopakovat? Byly zjištěny nějaké vedlejší účinky? Zeslábly časem účinky, konaly se nějaké pokračovací studie?

Naneštěstí, tato studie má daleko k vyslovení konečných závěrů. Kapacita antioxidantů v goji je neoddiskutovatelná a tvrdí se o nich, že pomáhají při prevenci rakoviny. Bude ale nutné provést více testů, než bude možné prohlásit goji za účinnou součást léčby rakoviny.

Podívejme se i na další studie zabývající se Lycium barbarum.

Goji a diabetes

Studie z roku 2004 (College of Public Health, Wuhan University) testovala vliv extraktu z bobulí goji na zajíce s cukrovkou. Vědci u králíků zjistili nárůst HDL, tedy "dobrého" cholesterolu a snížení hodnot glukózy v krvi.

Goji a vliv na stárnutí

V roce 2006 porovnávali na starších myších (School of Food Science and Technology, XingJiang Agriculture University) antioxidační vliv Lycium barbarum oproti vitamínu C. Polysacharidy z goji pomáhali kompenzovat pokles (z celkové antioxidační kapacity) imunitních funkcí a antioxidačních enzymů. Zjistilo se také, že polysacharidy odbourávaly volné radikály.

Tyto studie, ačkoli jsou povzbudivé, nelze považovat za definitivní, dokud nebudou aplikovány na lidi a dokud jejich výsledky nebudou publikovány a recenzované odbornou komunitou.

Goji a toxicita

Výzkumy goji z Indie vyjádřili obavy z obsažených hladin atropinu v bobulích (toxická látka). V září 2006 vědci z rakouské univerzity v Grazu vybrali osm vzorků kustovnice pocházející z Číny a Thajska. Po analýze sice vzorky vykazovaly určité hladiny atropinu, ale hodnoty se pohybovaly hluboko pod toxickými úrovněmi.

Zatím bez hodnocení

Doporučené produkty

Čtěte víc

Blízke témy