Domů / / / 7 ověřených přínosů chlorely

7 ověřených přínosů chlorely

Poslední úprava 31.01.2023
Sdílet článek

Hledáte přírodní potravinový doplněk, který vám dodá energii, podpoří hubnutí a pomůže při odstranění těžkých kovů, jako je olovo a rtuť, z těla? Pokud je to tak, může vám pomoci sladkovodní řasa nazývaná chlorela.

Tato superpotravina pochází z Taiwanu a Japonska a je bohatá na fytoživiny včetně aminokyselin, chlorofylu, betakarotenu, draslíku, fosforu, biotinu, magnézia a vitamínů B komplexu.

Podle výzkumů je chlorela přínosná pro celé tělo. Podporuje hormonální funkce, dobré kardiovaskulární zdraví, pomáhá zamezit negativním efektům chemoterapie a ozařování. Snižuje krevní tlak i cholesterol, pomáhá při detoxikaci našich těl.

Sytá zelená barva je způsobena vysokou koncentraci chlorofylu. Lékaři a odborníci na výživu nám radí jíst více listové zeleniny. No někdy je složité sníst doporučených 5 až 7 porcí zeleniny za den. Druhou možností je pít různé zeleninové šťávy, ale odšťavňování zabere dost hodně času. A upřímně řečeno, většina zelené listové zeleniny bledne ve srovnání se zdravotními přínosy, které nám nabízí chlorela.

Organické výživové doplňky s chlorelou, která byla extrahována při nízkých teplotách, umožní získat všechny plusy v jednoduché práškové nebo tabletové formě.

Nutriční hodnoty chlorely

Jak sami uvidíte, chlorela patří k nutričně nejhutnějším potravinám na světě. Tři polévkové lžíce chlorely obsahují:

  • Proteiny: 16 g
  • Vitamín A: 287% DDD
  • Vitamín B2: 71% DDD
  • Vitamín B3: 33% DDD
  • Železo: 202% DDD
  • Magnézium: 22% DDD
  • Zinek: 133% DDD
  • Chlorela obsahuje i množství vitamínu B1, vitaminu B6 a fosforu.

Je snadno pochopitelné, proč je chlorela řazena mezi 10 nejzdravějších potravin na světě, pokud se díváme na její skóre výživových hodnot. Na jeden gram obsahuje mnohem více živin než jiná zelená zelenina, včetně kapusty, špenátu a brokolice.

7 přínosů chlorely potvrzených výzkumem

Detoxikace od těžkých kovů

Pokud máte v zubech výplně s obsahem rtuti, pokud jste byli očkování, pokud pravidelně konzumujete ryby, pokud jste byli vystaveni ozáření, nebo pokud konzumujete potraviny z Číny, mohou se ve vašem těle ukrývat těžké kovy. Pro vaše celkové zdraví a pohodu je důležité, abyste se k detoxikaci od těžkých kovů a toxinů postavili aktivně.

Jeden z nejvýznamnějších přínosů chlorely je to, že na sebe dokáže navázat dokonce i těžko odstranitelné toxiny, které se nacházejí v těle, včetně olova, kadmia, rtuti a uranu a zabrání jim znovu se absorbovat do těla. Pravidelná konzumace chlorely zabraňuje těžkým kovům v hromadění se v tělesných tkáních a orgánech. (Shim, 2009; Queiroz, 2003)

Detoxikace po ozařování a po chemoterapii

Terapie ozařováním nebo chemoterapie jsou dnes nejčastějšími způsoby léčby rakoviny. Každý, kdo některou z těchto terapií podstoupil, nebo někoho takového zná, ví, co to znamená pro organismus. (viz také jak zvládat únavu při rakovině) Vysoké hladiny chlorofylu v chlorele dokážou chránit tělo před ultrafialovým zářením, přičemž z těla odstraňuje radioaktivní prvky.

Během dvou let výzkumníci sledovali pacienty s gliomem a došli k závěru, že při užívání chlorely pacienti netrpěli tak často na respirační infekce ani na chřipkám podobná onemocnění. (Merchant, 2003)

Podpora imunitního systému

Podle výzkumu z roku 2012 se po osmi týdnech užívání chlorely u sledovaných osob zlepšila aktivita NK buněk. Podle výsledků různých studií, chlorela podporuje zdravou imunitní odpověď a napomáhá při aktivitě NK buněk. (Kwak, 2012)

Hubnutí

Snížit hmotnost je složité, hlavně s postupujícím věkem. Podle vědců vede užívání chlorely k zjevné redukci tělesného tuku, hladin cholesterolu a hladin glukózy v krvi. Chlorela pomáhá při regulaci hormonů, pomáhá metabolismu, zlepšuje cirkulaci, zlepšuje hladiny energie. Pomáhá i při redukci váhy a tělesného tuku, odstraňuje toxiny. (Mizoguchi, 2008)

Když naše tělo hubne, uvolňují se toxiny a mohou být znovu absorbovány. Je proto důležité vyplavit tyto toxiny co nejdříve pryč ze systému. Chlorela dokáže toxiny a pozůstatky těžkých kovů obklíčit, pomoci tělu eliminovat je a také zabránit v jejich opětovné reabsorpci.

Mladší vzhled

Podle názoru odborníků dokáže chlorella zpomalit proces stárnutí, resp. dokáže zachovat mladistvý vzhled člověka. Výrazně snižuje oxidační stres, který může být způsoben znečištěním, stresem a nesprávným stravováním. (Panahi, 2013)

Důvod, proč díky chlorele můžete vypadat mladší je ten, že přirozeně zvyšuje hladiny vitaminu A, vitaminu C a glutathionu v těle. A právě oni eliminují volné radikály a chrání buňky. Pokud užijete pouze jednu čajovou lžičku chlorely denně, můžete vidět výsledky už za dva týdny.

Rakovina

Tvrdí se, že každé lidské tělo si časem vytvoří rakovinné buňky. Správně fungující imunitní systém dokáže tyto buňky napadnout a zničit je ještě předtím, než se uchytí a vyvolají rakovinu. Medicínské studie tvrdí, že chlorela dokáže bojovat s rakovinou několika způsoby. (Azamai, 2009)

Za prvé, pokud ji užíváme preventivně, posiluje imunitní systém, takže naše těla reagují správně.

Zadruhé, jelikož odstraňuje těžké kovy a toxické látky z těla, máme menší sklon dostat rakovinu vyvolanou nevhodným životním prostředím.

Zatřetí, u lidí s diagnostikovanou rakovinou umocňuje chlorela činnost T buněk, pomáhá tak v boji s nově vytvořenými abnormálními buňkami.

A jak již bylo zmíněno výše, pokud byla diagnostikována rakovina a pacient podstoupil chemoterapii a ozařování, může chlorela pomoci při boji s jejich nežádoucími vedlejšími účinky. Navíc pomáhá při přírodní léčbě rakoviny.

Krevní cukr a cholesterol

Cukrovka typu 2 a vysoký cholesterol jsou dvě ze závažných chronických civilizačních onemocnění. Roky nevhodného stravování, stres a nedostatek spánku dovedly mnoho lidí k jedné nebo oběma diagnózám.

Podle odborné studie dokáže 8000 mg chlorely denně (rozdělené na dvě dávky), snížit hladiny cholesterolu a glukózy v krvi. Jako první pozorovali odborníci pokles hladiny cholesterolu, následně se zlepšily i hodnoty krevní glukózy. Předpokládají, že chlorela aktivuje množství genů na buněčné úrovni. Tím se zlepšuje citlivost na inzulín a dochází k zdravé rovnováze. (Mizoguchi, 2008)

Nežádoucí účinky chlorely a preventivní opatření

Chlorela může u některých lidí vyvolat nežádoucí účinky. Některé ze symptomů zahrnují zapuchnutí obličeje nebo jazyka, citlivost na sluneční světlo, zažívací potíže, akné, únavu, letargii, bolesti hlavy, závratě a třes.

Většina nežádoucích účinků chlorely jsou typické pro každý detoxikační program. Nicméně osoby, které jsou alergické na jód, a ti, kteří užívají antikoagulační léky, by užívání chlorely měli konzultovat se svým lékařem.

Jako užívat doplněk stravy z chlorely

Pokud užíváte chlorelu, můžete ji konzumovat dvěma způsoby.

Smoothie: chlorella má velmi výraznou chuť, takže si můžete vmíchat přibližně půl polévkové lžíce chlorely do koktejlu z banánu, kokosové vody, vanilkového proteinového prášku a limetkové šťávy. Takto dokážete překrýt chuť samotné chlorely.

Tabletky: jednoduše užijte tři až šest tablet chlorely jeden až tři krát denně a zapijte je vodou.

Zdroje

  • AZAMAI, E.S.M. a kol., 2009. Chlorella vulgaris triggers apoptosis in hepatocarcinogenesis-induced rats. Journal of Zhejiang University Science B [online]. Jan, 10 (1), 14-21 [cit. 15.6.2015]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613958/
  • KWAK, J.H. a kol., 2012. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Nutrition journal [online]. (11), 53 [cit. 15.6.2015]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/
  • MERCHANT, R.E. a kol., 2003. Dietary Chlorella pyrenoidosa for patients with malignant glioma: Effects on immunocompetence, quality of life, and survival [Abstrakt]. Phytotherapy Research [online]. Dec, 4 (6), 220–231 [cit. 15.6.2015]. Abstrakt získaný z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2650040605
  • MIZOGUCHI, T. a kol., 2008. Nutrigenomic Studies of Effects of Chlorella on Subjects with High-Risk Factors for Lifestyle-Related Disease [Abstrakt]. Journal of Medicinal Food [online]. 11 (3) [cit. 15.6.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800884
  • PANAHI, Y. a kol., 2013. Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation on the modulation of oxidative stress in apparently healthy smokers [Abstrakt]. Clinical laboratory [online]. 59 (5-6), 579-587 [cit. 15.6.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23865357
  • QUEIROZ, M.L. a kol., 2003. Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes [Abstrakt]. International immunopharmacology [online]. Jun, 3 (6), 889–900 [cit. 15.6.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12781705
  • SHIM, J.A. a kol., 2009. Effect of Chlorella intake on Cadmium metabolism in rats. Nutrition research and practice [online]. 3 (1), 15-22 [cit. 15.6.2015]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20016697
7 ověřených přínosů chlorely Průměrné hodnocení: 2 (1 hodnoceníe)

Čtěte víc

Blízke témy